2010-07-31

Två tyska frågor

Bodershop. Foto: Lars K. Jensen. Licens.

Jag har fått två frågor från läsare, som jag lovat att (i lite redigerad form) vidarebefordra till er som kanske vet:
Vi ska ha en bröllopsfest i september med 80-90 gäster och jag funderar nu kring öl till festen på kvällen. Jag [...] funderar jag på att köra en vända till Tyskland för att få ner priserna, eller det är i alla fall vad folk har tipsat mig om att göra. Efter att ha kollat utbudet på den största gränsbutiken så kände jag mig inte helt upplyft direkt [...]

Känner du, eller någon av dina läsare, till någon bra butik nära gränsen i Tyskland där man kan hitta åtminstone lite bättre öl, men ändå till hyfsade priser? Definitionen av vad som är ett bra öl är ju lite subjektivt och själv gillar jag som så många andra belgiskt och amerikanskt...
Min lilla erfarenhet i ämnet sa att han antingen kunde (från Putgarden) åka ner till Burg am Ferhmarn eller ta de tio milen till Lübeck och kolla in exempelvis Citti-Park, vars sortiment i Flensburg var helt okej vad gäller tyskar och belgare. Mikro-amerikanare bad jag honom glömma, det finns inte i Tyskland.

Och så fråga två:
För några år sedan övergick det tyska Reinheitsgebot från att vara lag till att vara en skyddad ursprungsbeteckning. Blev det någon skillnad? Finns det tyska råfruktsöl nu? Eller öl med andra tillsatser som inte fanns då?

4 kommentarer:

 1. Jag har visserligen inget riktigt svar på någon av dem, men angående fråga två så är det väl inte direkt något överflöd av tyska bryggare som tycker om att gå utanför reinheitsgebot?

  SvaraRadera
 2. CITTI är väl något bättre utan att för den skull ta ut svängarna. Förutom "de vanliga" så har de ju vissa specialare som Rothaus Tannen Zäpfle (Hochenschwarzwald Baden) och så i mitt tycke det bästa klosterbryggeriet Andechs Bockbier Hell. De har också en liten hylla med "kul-öl" som dock är mest pinsam. Har man tur så har de Delirium Tremens och så samma bryggeris halshuggningsöl (kommer inte på vad den heter i nuläget). Jag var där härom dagen och då var det diverse ris-öl från Hong Kong och så några VM-öl av okänt ursprung samt Chimay Blå på storflaska.

  Kommer precis från en rundresai just Schwarzwald och Bayern och förutom några riktigt små micro-bryggerier som tar ut svängarna så var det original-ingredienserna som gällde.

  SvaraRadera
 3. Bra artikel i ämnet renhet.

  http://www.examiner.com/x-32687-Augusta-Craft-Beer-Examiner~y2010m1d8-German-Beer-101-The-Bavarian-Reinheitsgebot-Part-I

  SvaraRadera
 4. Joakim Losin /House of Beer Carlsberg12 augusti 2010 kl. 12:03

  Nielsen Discount har Brooklyn Lager, EIPA och Brown Ale i sitt sortiment om det kan hjälpa.

  SvaraRadera