2010-07-15

Angusa Bohemian Eagle

Tredje och sista ölen jag fick av Joakim Gustafsson (Good Morning Beer Lovers) som han bryggt var också då den senaste: Bohemian Eagle Pilsner som gjorts i projektet Angusa. Det är en Imperial Pilsner på 6,4%, receptet hittas här.

Om att dricka den såhär ett halvår senare säger han såhär:
[…] hänsyn bör tas till att Bohemian Eagle har förlorat en mycket stor del av sin charm från den första månaden.
Färgen är bärnsten, vätskan är helt klar. Det tre fingrar höga skummet sjunker långsamt utan att lämna mycket till skumrester på glaset.

Doften är fylld med mjuk, fruktig och kryddig humle. Det finns en syrlig vinäger-aning i bakgrunden liksom en fin sötma.

Smaken är som sig bör humlearomatisk, men som väntat är inte beskan så intensiv som den nog en gång var. En hel del friska frukttoner, om mest får mig att tänka på färskpressad äppeljuice, mango, nektariner och apelsinskal. Kanske är inte kroppen så stor som jag vill ha den på en så här stark öl?

Eftersmaken är lite pepprig med en chili-liknande hetta i bakgrunden. En mjuk sötma, lite halm och … dill? Aningar av mörk hålkaka och kardemumma finns också i slutet liksom en behaglig beska med bara en aning lambic-vinäger.

Kolsyran är kraftig utan att bli vass. Många stora bubblor. Vätskan är mjuk.

Riktigt bra och intressant, trots åldern. Och därmed tackar jag Joakim för att jag fick dricka och berätta om hans öl!

Betyg: 3,75. Tillgänglighet/pris: Hembrygd, gåva.

Bild: Joakim Gustafsson.

1 kommentar:

  1. Tack för recensionen!

    Förstår vad du menar med lambic-syran, har upptäckt den i ca 30% av dem jag druckit. Vet inte om det har att göra med dålig desinficering att göra men vi har iaf bytt renings och desinficerings kemikalier och metoder.

    Nu bär det av till att möta Baggen och Rojo på Akkurat för att dricka och byta mer öl!

    SvaraRadera