2010-07-13

Oppigård Summer Twist (2010)

Jag var helt säker på att jag recenserat Summer Twist från Oppigårds Bryggeri. Och det hade jag, på fat, sommaren 2008.

När jag kollar på detaljerna så verkar det vare en helt annan öl som finns i flaskan jag köpt hem än den jag drack då (var drack jag den? Bishops Arms Linköping? Minns inte.) Kollar jag receptet på den ölen så står det ”Malt: Pale Ale, colour, pale caramel. Hops: Bramling Cross. Amarillo”. Fast på flaskan jag här här står det att den innehåller korn- och vetemalt samt humle från USA, England och Nya Zeeland.

Det gemensamma är att det är en amerikansk pale ale på 5,5%.

Men min slutsats är att det är olika öl, och därför flyttade jag 2008-varianten hit. 2010-varianten placerade jag här, och recenserade sedan på nytt:

Färgen är ljust bärnsten, vätskan har får lite kyl-grumling när jag häller upp, men det försvinner med stigande temperatur. Det stora skummet är luftigt och varmvitt. En hel del små skumrester blir kvar på glaset.

Doften är söt med besk-humliga toner av grapefrukt och citronskal. Den är inte direkt komplex, men det som finns här är väldigt bra.

Smaken är inte så söt som doften var. Fokusen finns helt klart på aromhumlen: Pomerans, citron, blodgrape, ananas (Nyzeeländsk humle, tro?). Malten finns där, men bara för att ge en söt stabil bas till humlen. Smakerna är genomgående färska och friska, men i stället för den lätt karamelliserade ton jag hittar i många amerikanska APA så finns här en frisk syrlighet, troligen från vetemalten. Lite rena söta toner och en mycket frisk, lite avslappnad beska i eftersmaken som varar längre.

Kolsyran är medelstark, de många små bubblorna är friska. Vätskan är medel-len i munnen.

En högst personlig tolkning av APA-stilen, jag vete fasen om den hade vunnit någon hembryggartävling vad gäller stil-korrekthet, men en himla god sommaröl är det! Jag har förstått att den sålt mer än vad någon kunnat ana på Systembolaget, och det med all rätt.

Betyg: 4,25. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment sommar 2010 (lagerstatus) Pris: 25:90 för 500 ml.

4 kommentarer:

 1. Summer Twist är nog den enda öl som jag bjudit bekanta utan öl-intresse på, där verkligen alla har tyckt mycket om den. Till och med den person som annars enbart dricker ljusa pilsners och blask-lager tyckte att Summer Twist var bland det godaste han druckit.

  Vill man omvända folk till att börja uppskatta microbryggerier så är nog Oppigårds sortiment det rätta verktyget för ändamålet. Och Summeer Twist föredrar jag nästan framför deras Amarillo som också var utmärkt.

  SvaraRadera
 2. Lite OT men bakgrund till vem som pryder Breznaks öl-logga finns på denna sida:

  http://www.nissepedia.com/index.php/Lenin-Churchhill_aka_Mysgubbe

  SvaraRadera
 3. Jag fick gå tomhänt från Summer Twist-jakten det lokala Bolaget i nästan en månad innan de hade någon hemma. Här i Göteborg tar flaskorna slut nästan lika fort som de kommer in.

  Förståeligt, för det är en Mycket God Öl.

  SvaraRadera
 4. Hopplöst att hitta på Bolaget i Stockholm men Oliver Twist och Akkurat har den på fat. Fantastiskt god!

  SvaraRadera