2010-07-21

Lite beska och gärna något söt ton!?

Jag fick nyss ett mail från signaturen ”ovan öldrickare” som undrade om det fanns några tips som stämde in på beskrivningen ”lite beska och gärna något söt ton!?”

Efter lite funderande gav jag följande, lite tvekande svar:
Frågan är klurig då beskan behövs för att balansera sötman från malten (jag har på en provning druckit helt ohumlad ljus lager, det smakade som corn flakes uppblötta i mjölk). Mindre humlade öl är traditionellt tyska dunkel och schwarzbier samt belgiska blond-öl.

Dunkel finns några på Systembolaget, men de är alla i beställningssortimentet och måste beställas per låda, tyvärr. Det närmsta man kommer är Zlatopramen half'n'half, en tjeckisk blandning av mörk och ljus lager. Krogarna som har öl från Krönleins brukar ofta ha König Ludwig Dunkel som kan vara värd att prova.

Det är nästan lika illa med schwarzbier, bara beställningsvaror i hela kollin. Här kan man dock kolla i livsmedelsaffärerna, speciellt Hemköp, som ibland har Krušovice Černé som folköl.

Systembolaget har dock en öl som passar in på beskrivningen, skotska Zeigeist från Brewdog.

De ljusa belgarna har "lite beska och gärna någon söt ton", men i stället tillkommer jästiga och fruktiga smaker som ovana öldrickare kan överraskas av. Här tänker jag exempelvis på Duvel, Maredsous 6, Leffe Blonde.
Eller vad tycker ni?

10 kommentarer:

 1. Öhm. Är jag fel ute som tycker brittisk strong ale, och liknande. Belhaven Wee Heavy? Åtminstone uppfattar jag dessa inte speciellt beska, men söta. Men så kanske jag är en smula humleskadad med.

  SvaraRadera
 2. Jag rekommenderar belgiska dubblar, lite beska och söta toner. La Trappe Dubbel, Westmalle Dubbel. Och Rochefort 8, som visserligen inte är en dubbel men delar vissa av smakerna.

  SvaraRadera
 3. Franska alen Saint Landelin Mystique kanske skulle kunna vara något? Inte mycket beska (tycker iaf jag) och aningen söt. Dock inte som wee heavy mfl men den är ganska enkel.

  http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=1696&Butik=0&SokStrangar=

  Eller en annan prisvärd fransman, La Goudale. Lite lika varandra.

  http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=1603&Butik=0&SokStrangar=

  SvaraRadera
 4. Precis som Dempa här ovan så var Wee Heavy det första jag kom att tänka på, om man ska utgå från vad som är lätt att få tag på.

  SvaraRadera
 5. Jag tänker mörk lager. Primator Dark, Samuel Adams Black Lager, Staropramen Dark, med fler. Den Krusovice Cerne som du nämner finns ju på systemet också (i alla fall där jag brukar handla). Annars går den säkert att beställa.

  Nynäs Bitter? Lite brödigt söt sådär.

  SvaraRadera
 6. Wee Heavy är skotsk ale. Den är ju typiskt mer maltig och mindre humlad än annan ale.
  Svensk standardblasköl som pripps blå och liknande är ju sparsamt hulmade, och de sorter med en lite högre alkoholhalt kan ju upplevas som lite söta.

  SvaraRadera
 7. Min första tolkning, innan jag läste inlägget, av "lite beska" var en närvarande men inte jättekraftig beska, snarare än låg beska.

  Men jag antar att det är låg beska som menas ändå. Då borde ju barley wine i engelsk stil vara utmärkt. NO Barley Wine går ju att beställa per flaska. För något lite lättar så har NO God Lager en lite småsöt ton (tycker jag i alla fall) och låg beska. Annars tänkte jag också direkt på Wee Heavy och mer eller mindre allt belgiskt på bolagets alehylla. 1698 Strong Ale?

  SvaraRadera
 8. Agree largely with Johan - Wee Heavy has some delicious toffee sweetness and very mild hop finish, NO God Lager is also malty with a (for me disappointingly) mild bitter back which might just work in this case and 1698 is loads of tropical fruit up front and despite being triple hopped has a very kind bitter back end. Would also mention I&G's IPA with all its creamy oaky vanilla flavours.

  SvaraRadera
 9. Jag tycker också skotsk ale. Eller varför inte en bocköl eller märzen? Porter är ju en annan stil som borde passa som fisken i handsken.

  SvaraRadera