2010-07-27

Saxo Bio

Ibland får man för sig saker. De här flaskan har jag exempelvis varit helt övertygad om innehåller något slags lambic. Men det gör den inte, det är en belgisk stark ljus ale! Ölen i fråga är Saxo Bio från Brasserie Caracole och den är på 7,5%.

Färgen är orange-gul, vätskan oklar. Det mycket höga vita skummet sjunker ner till ett lock, lämnandes rätt lite rester på glaset.

Den starka doften är söt och jästig. Spannmål, nybakt bröd, alkohol, bitter humle och en aning honung.

Smaken är även den söt och jästig med en hel den eldig alkohol. Toner av blommor och björksav. Massor av strösocker och lite torkade frukter. Eftersmaken är söt med lite jäst, en ren beska och aningar av snittblommor.

Kolsyran är mycket stark, de små bubblorna är vassa i munnen. Vätskan är något lätt.

En överdrivet söt och, för att vara ärlig, på tok för enkel belgare. Det finns många bättre än den här att dricka. Och att det finns så många flaskor kvar på hyllan tycker jag är rätt talande, trots att andra recensenter verkar gilla den bättre.

Det hade nog varit godare med en suröl i alla fall.

Betyg: 2,65. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter november 2009 (lagerstatus). Pris: 26:90 för 330 ml.

4 kommentarer:

 1. Jag tyckte den här var riktit trevlig, med en lite örtig eller nässelaktig smak. Upplevde den inte som överdrivet söt. (Lite lustigt eftersom jag ofta tycker att många öl är lite för söta...)

  SvaraRadera
 2. @Tomas K: Det finns en liten möjlighet att det är det dryga halvåret i mitt skafferi som fått ölen att ändras. Men jag tycker att det inte borde vara så här mycket - starka belgare ska väl inte ha några problem med så kort tid?

  SvaraRadera
 3. @bark: Nej, det låter ju lite konstigt, men det har å andra sidan varit en varm sommar. Kanske lite väl varmt i skafferiet?

  SvaraRadera
 4. Jag drack den färsk, kort efter att den hade kommit på Systembolaget, och jag blev inte heller särskilt imponerad. Jag kommer ihåg att jag tyckte den smakade som ett försök att imitera La Chouffe Blonde med på tok för mycket koriander.

  SvaraRadera