2010-07-26

Fur Vulcano Classic

Om jag hamnar i Danmark och väljer öl på ett icke-ölnördställe så är oddsen för att det blir en Classic eller Special rätt låga. Stilen, som uppfanns av Tuborg med sin Classic i början av nittiotalet, är ett slags mellanting mellan en vanlig ljus lager och en wienerlager med måttlig alkoholstyrka.

Den här hittade jag på Kvickly i Helsingør när jag var där för några veckor sedan: Fur Brygghus som ligger på en ö i Limfjorden har nyligen dragit igång en ny produktserie som de kallar Vulcano. Namnet ska användas till de mer ”vanliga öl” än de specialbrygder som går under namnet Fur och kommer från den vulkaniska berggrunden i området.

Vulcano Classic är en wienerlager på 4,6%.

Färgen är brun-röd, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmt beige. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är mycket söt och fullproppad med karamelliserad malt. Toner av fikon, russin, småkakor och en hel massa rostade (hassel-)nötter. Det finns också lite fruktiga beska dofter.

Jag hade väntat mig en rätt rejäl sötma i den här, men i stället möts jag av en torr mycket nötig smak. Lite karamelliserade toner så väl som rostade nötter, lite russin och äpplen. Eftersmaken är rostad med en hel del torr malt, toffee, aningar av choklad och en fin beska som även har lite gräs-smak.

Kolsyran är medium till mild, bubblorna mjuka. Vätskan är medel-mjuk.

En riktigt god och oväntat kraftig Wienerlager/Classic. Mums! Dessutom recension #1.300. Hurra!

Betyg: 4,05. Tillgänglighet: Köpt i Danmark. Pris: 22,95 DKR för 500 ml.

2 kommentarer:

  1. hua - var lägger du in dinna recensioner på din blogg eller/och på någon rating sida? //nisse666

    SvaraRadera
  2. nisse666: Jajjemen, alla mina recensioner finns på BeerAdvocate.

    SvaraRadera