2010-07-17

Southern Tier Mokah

Jag gick igenom och sorterade mina flaskbilder… Och då, helt plötsligt, insåg jag det.

Vad jag behöver just nu är en lite burlesk svart öl med kaffe och choklad i. Eller, ja ”behöver” är väl inte rätt ord, men jag blev himla sugen på den här flaskan som legat i skafferiet sedan mitt köpenhamnsbesök i vintras: Mokah från New York-bryggeriet Southern Tier Brewing Company. Denna smaksatta amerikanska dubbel-stout är på 11%.

Jag är lite skräckblandat förtjust i deras öl sedan ett par incidenter med Créme Brulee, så jag har verkligen sett fram mot den här flaskan!

Färgen är kolsvart, det två fingrar höga skummet sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften är mycket söt och fullproppad med mjukt kaffe, fin mörk choklad och en aning alkohol. Det är precis som att sticka ner näsan i en påse choklad-tyfflar.

Smaken är väldigt söt, men det är en rund och lyxig sötma: Kaffekarameller, mörk belgisk choklad, lagrad rom och lite alkohol. Eftersmaken har samma mycket mjuka/mogna smaker av kaffe, choklad, tryfflar och sprit lagrad på ekfat i många år. Det långa slutet adderar lite rostade smaker av baltisk porter.

Kolsyran är mycket försiktig, de få små bubblorna är lite kittlande. Vätskan är mycket mjuk.

Jäklar i mig den bästa dessertöl jag druckit. Pierre, Marc och ni andra på Brill, se till att få in lite Soutern Tier-öl till Systembolaget; Sverige behöver det här! ♥

Senare tillägg: Precis som vaniljeölen i samma serie är den här god, men väldigt mastig. Vi var två som delade på en bomer, men det gick i slutet väldigt långsamt att dricka upp den här och det var inte bara beroende på alkoholhalten. Jag skulle tro att det är mer lagom att vara 4-6 som delar på de här 650 ml.

Betyg: 4,75. Tillgänglighet: Egen import från Danmark. Pris: Okänt.

3 kommentarer:

 1. Instämmer, otroligt god dessertöl.
  Känns dock mer som en sweet stout än en IS. Fatet Akkurat hade för ett tag sen gick åt galet fort.

  SvaraRadera
 2. Man, vad roligt att du gillade den så mycket! Skulle själv vilja testa den med en kula vaniljglass i som float! Tror det vore mumsfilibabba! Blir garanterat flera i serien på SBWF i höst - de är alltid givna festivalfavoriter. Och vem vet, kanske dyker den upp på SB också så småningom. :)

  Soliga hälsningar
  Marc på Brill

  SvaraRadera
 3. mmm, drack min i förra veckan nämligen torsdags. Bruleen hade varit kul å prova :-) ((Nisse666

  SvaraRadera