2010-07-25

Svijany Rytíř

Svijany Rytíř är en tjeckisk pilsner på 5% från Pivovar Svijany. Den serverades från fat på Soldaten Svejk i torsdags, och var veckans gäst-pilsner.

Färgen är djupt guld, vätskan klar. Det höga vita kompakta skummet är stenhårt med en stor krater högst upp. En del skumrester blir kvar på glaset.

Doften är fylld av ädelhumle, framför allt finns toner av hö, blommor och torkade örtkryddor. Frisk och mjuk på samma gång. Det finns en viss sötma, men alla smaker är mycket mycket rena.

Smaken är mjuk och lite söt. En fin beska finns här, liksom halmig humle. Sötman växer allt eftersom i eftersmaken, här finns också en stram ren beska och en lätt ton av gammaldags kolakarameller. I slutet har sötman växt till en sackarin-liknande nivå.

Kolsyran är mjuk, de små bubblorna är friska. Vätskan är medel-mjuk.

Nja. Aningen för söt i slutet för att passa mig riktigt bra. Frugan sammanfattade den däremot med ordet ”blaskig”.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 54:00 för 500 ml.

4 kommentarer:

 1. Jag drack en tjeckisk öl på hotellet i Liberece, när IFK spelade kval till uefa cupen år?? Den ölen hette oxå Svijany. Undrar om det kan vara samma? Efter att ha läst din recension så är jag till 99% säker att det är samma. Finns den i Sverige?

  SvaraRadera
 2. Det är säkert från samma bryggeri, orten Svijany ska ligga i närheten av Liberece, men det behöver förstås inte vara samma brygd, dom har flera. Så vitt jag vet finns ingen annan importör än Svebeco/Svejk och Svijany verkar inte finnas i deras ordinarie sortiment. Så min gissning är att enda chansen att dricka denna är nån gång om året på Svejk. Ingen blir gladare än jag om jag skulle ha fel...

  SvaraRadera
 3. Jag drack en nyss, inköpt på systemet på jägerdorffsplatsen. Smakade utmärkt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nära i alla fall. Du drack Svijanský Baron, deras 15°.

   Radera