2010-07-13

Angusa Winter Bear

Ännu en öl från bryggaren Joakim Gustafsson från ölbloggen Good Morning Beer Lovers och hans bryggarprojekt Angusa: Winter Bear, en california common på 5,1%. Läs mer om ölen här och om varför jag recenserar den här. Joakim kommenterar ölens form med ”du ju gärna testa men den har förändrats en hel del.”

När jag öppnar flaskan hörs ett ilsket väsande PSSSST och så kommer det skum likt ur en hårmousse-burk forsande ur flaskan – snacka om badkarsöl! Men jag var beredd på det där och häller snabbt upp i ett ölprovarglas.

Som direkt blir skumfyllt.

Jag slänger mig till glasskåpet och hämtar ett pubglas. Som lika fullt blir skumfyllt.

Åter till skåpet medan skummet fortsätter forsa ur flaskan och först när jag hällt upp ett par deciliter skum i ett Hoegaarden-glas så tar skumfontänen slut. ”Det blir inte mycket kvar till mig” funderade jag när jag torkade upp vätskan på bordet med en disktrasa.

Fast nu när det hela lugnat ner sig ser jag att jag nog har kvar sådär 2 deciliter när jag häller samman glasens innehåll.

Okej.

Färgen är mörkbrun med en dragning åt vinrött, vätskan är klar. Till slut blir det ett varmt beige skumlock på glaset utan att något av glasen uppvisar mycket till skumrester.

Doften är mjuk, rätt kraftig och inbjudande: Det finns en kryddig-kemisk ton som jag annars främst förknippar med Nøgne Ø/Mikkeller och deras kraftigt kryddade vinteröl. Kan det vara kryddnejlikor? Annars finns här lite karamelltoner, en fin bakgrundesbeska och aningar av citrus-skal. Aningar av gammaldags tvål tror jag också att jag hittar.

Smaken är även den kryddig och julig. Kan det vara Underlig Jul som jag associerar till? Jo, det är det nog. Kryddnejlikor. Pomerans? Ingefära? Kroppen är relativt svag för de kraftiga smakerna. Det finns också en del rostade malttoner som får mig att tänka på mjuk pepparkaka bakad med filmjölk. Aningar av lackfärg och latexfärg i bakgrunden. Beskan är rätt återhållen, men har en ganska amerikansk karaktär med citrusfrukter och lite sötmandel. Eftersmaken är ren, fräsch och kryddig med en mycket mjuk men tydlig beska. Smaker av julkryddor, lite buljong och apelsinskal finns där.

Kolsyran är som väntat efter upphällningen relativt svag, men de medelstora bubblor som finns är friska. Vätskan är medel-mjuk.

Jag har ingen aning om hur den här var i vintras när den var färsk, men nu är det i alla fall en väl sammanhållen och kryddstark öl som inte skäms för sig. Fast jag inser ju samtidigt: Tänk om den inte innehåller några kryddor, utan det här är en fråga om en märklig oxideringsprocess? Jag väljer att inte titta efter innan jag skickar in den här texten.

Betyg: 3,75. Tillgänglighet/pris: Gåva.

1 kommentar:

  1. Mycket bra analys! Julkryddor, eller specifikt glöggkryddor spetsade vi den med som en kul grej när vi körde den i sekundären. Tyvärr tror jag tt pga avsaknandet av kokning lite grann infekterade ölen ngt. Sen hade vi i för mycket socker vilket alltså resulterade i kraftig skumning. Blir en ny variant till jul utan misstag!

    SvaraRadera