2010-07-25

Sigtuna Red Ale

Vad ska jag skriva in nu? En reseberättelse från stockholmsresan eller en recension? Jag börjar nog försiktigt med recensionen.

Och det här är en öl som jag provat lite av förut, eftersom Caroline drack den när vi var i Helsingborg. Då tyckte hon att den var lite för tung, i alla fall för situationen då. Ölen är Sigtuna Red Ale från Sigtuna Brygghus, en amerikansk red ale på 6,2% humlad med Centennial och Amrarillo. Den dracks på Mosebacke-terrassen där de i år har ett lite stånd kallat Mosebacke Special Brews.

Vätskan är brun med lite rött, den är aningen oklar. Skummet är fingerhögt och kallt beige. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften har inslag av humle och krämiga toner av karamellmalt, gräs och smörkola. Lite amerikanska citrusdofter kompletterar.

Smaken är rätt frisk med tydliga citrus-toner av Amarillo-humlen. Något rostad malt ger karamellsmak, men det finns också en ren fin beska. Jag noterar kryddiga torra toner av marinerat grillat kött. Eftersmaken är ren, torr och lätt karamelliserad med toner av nyslaget gräs och toffee-kola. Avslutningen är relativt lång med en torr beska.

Kolsyran är mjuk och frisk, vätskan halvmjuk.

Röd ale är inte riktigt min favoritstil, jag brukar tycka att de är lite kvalmiga och dammiga. Fastän den här saknade de smakerna så saknade den också något annat för att jag ska tycka att den räcker ända fram. Fast jag kan inte komma på exakt vad som saknas.

Betyg: 3,45. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 74:00 för 500 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar