2010-07-09

Innis & Gunn India Pale Ale

Det finns mycket att säga. Om Innis & Gunn. Om deras version av fatlagrad öl. Om India Pale Ale. Om diacetyl och sötma. Om ölens stora popularitet i Sverige.

Men… Äh.

Jag konstaterar i stället att Innis & Gunn gjort en India Pale Ale på 7,7% som lagrats i 55 dagar på whiskeyfat.

Färgen är koppar-ljus bärnsten. Det stora skummet sjunker långsamt ner till ett fast fingertjockt varmvitt lager, lite skumrester blir kvar på kanterna. Vätskan är klar.

Doften är söt med massor av diacetyl. Lite beska-fruktiga humletoner i bakgrunden liksom blommor och grönsaker. Anar jag en svag rökig nyans någonstans?

Diacetyl (smör, smörkola, créme caramel) dominerar den avrundade och söta smaken. Lite ek-lagrade toner. Efter mycket funderande kommer jag på vad det smakar som: Godiset Snöbollar, som var på utsidan vita och sockrade med aningar av mintsmak och inuti ljusbruna med mjuk kolamassa (undrar om de fortfarande finns?). Svaga beska humletoner. Eftersmaken är lite träig med toner av billig smörkola och lite beska. Alkoholen är väl dold.

Kolsyran är väldigt mild och bubblorna är mjuka. Vätskan är lite kladdig och söt.

En orgie i diacetyl, som verkar förstärkas av fatlagringen. Dricker verkligen folk sånt här? Efter att ha läst andra ölbloggars positiva omdöme om den här ölen så beställde jag trots allt en flaska. Det känns inte som något bra beslut nu.

Betyg: 2,6. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter juni 2010 (lagerstatus). Pris: 22:90 för 330 ml.

7 kommentarer:

 1. Nu är vi ännu fler som INTE gett positivt omdöme! Jag fick ju en extrem dill-upplevelse då jag provade den...
  Nej, jag tycker inte det finns så mycket att säga om deras öl annat än att de inte faller mig i smaken med deras fat-toner...

  SvaraRadera
 2. Tyckte inte alls om den heller. Gillar godisreferensen, kan verkligen hålla med. Har sett den på diverse ställen i Stockholm.

  Gillar inte deras öl annars, så det var ingen surprise kanske.

  Jag tar hellre nästan vilken "stor stark" på fat som helst istället.

  Pratade med en hembryggare/ölintresserad amerikanare i somras som gillade Innis & Gunn, jag förstår inte..
  Har även pratat med vinälskare på Systembolaget som tycker Innis & Gunn är ett toppenöl och en smaksensation.

  SvaraRadera
 3. Även jag lurades av bloggarna att beställa en flaska.. Nu blir det inga fler överhuvudtaget, då den var minst lika dålig som övriga öl i serien..

  SvaraRadera
 4. Med kontakter (släkt dessutom) på ett visst företag som importerar I&G till Sverige så hade vi kring midsommar (då jag bjudit på lite hembryggt) en mycket intressant diskussion om denna öl och hur vi och de såg på den. Turligt nog togs våra tankar och åsikter till vara. Vi får se ifall vi kan övertala dem att övertala I&G att göra en form av stout eller öl som kanske inte smakar söt kola.

  SvaraRadera
 5. En liknande ekfatslagrad Innis& Gunn
  fanns med i Systembolagets julsortiment 2008.Vad jag minns av den den så var den väldigt ekfatsträig. Det var ingen god öl.Ingen öl som jag köper igen.

  Sven-David Svensson
  Lund

  SvaraRadera
 6. Håller med om att denna inte är en höjdare. Ekfat kanske låter spännande och bra men jag tycker det mest smakar fel

  SvaraRadera
 7. Innis & Gunn smakar mycket gott när man vant sig. Ge inte upp efter första flaskan, prova igen. Den är som en fin maträtt som man kanske inte uppskattar första gången, men andra gången man äter faller bitarna på plats.

  SvaraRadera