2010-07-30

Dugges ½ Idjit!

½ Idjit! är lillebrodern till den ”dumdristiga” imperial portern Idjit! på 9,5%. Vänner av den senare kan glädja sig åt att Dugges åter bryggt denna öl, och den väntas säljas på krogarna i september/oktober.

Fast nu är det ½ Idjit! jag ska dricka och skriva om. Bryggeriet kallar den för en Imperial Porter och alkoholhalten är 7%.

Färgen är kolsvart, det låga luftiga skummet är guldfärgat. Det försvinner fort ner till en liten ring runt glaskanten.

Doften är mycket söt, rostad och maltig. Tydliga toner av kaffe och riktigt mörk choklad. Lite beska toner med mint och färsk frukt. Det finns också en lätt syrlig ton av saltlakrits och pumpernickel.

Smaken är dominerad av kraftigt rostad malt: Kaffe, rostade nötter, mörk choklad/kakao, salt lakrits och salta kex. Lite marsipan och sånt där ”plommon-i-Madeira”-godis. Hittar också lite rökt lufttorkad skinka. Det finns en beska, men den är torr och ren och finns enbart där för att balansera malten. Eftersmaken har råa smaker av lakrits och en växande syrlig-besk ton samt smaker av riktigt mörkt tyskt rågbröd, rostade havregryn och en aning choklad.

Kolsyran är rätt mild, men de små bubblorna är ändå rätt friska. Vätskan är lite tung och tjock.

En robust imperial porter med en behaglig saltlakrits-smak.

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter februari 2010 (lagerstatus), finns också i beställningssortimentet. Pris: 39:00 för 500 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar