2010-07-06

Herold Bohemian Black Lager

I helgen pratade jag och Bobo på De Klomp lite kring de kommande ölprovningarna (10 juli - Belgisk Trippel, 31 juli - Amerikansk IPA). Han tyckte att jag skulle komma förbi i går kväll, "om inte annat för att hålla mig sällskap om det blir få gäster".

Nu blev det väl inte så lite gäster som befarat, temperaturen lugnade ner sig lite och folk vågade sig ut.

Jag satte mig och beställde in en sallad med lamm (gott!) och till det en Oppigårds Summer Twist (också gott!). Efter det undrade Bobo "Du gillar väl schwartzbier?". Det gör jag ju. "Den här beställde jag hem lite av misstag, jag hade för bråttom och trodde att Herold var något brittiskt. Fast när jag provade den så var den den bästa schwarzbier jag druckit!".

Bohemian Black Lager är en schwarzbier på 5,2% från det tjeckiska bryggeriet Pivovar Herold Březnice.

Vätskan är kolsvart, det fingertjocka skummet är gulvitt. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är fruktigt gräddig. Aningen rostade toner och en hel del frukter, framför allt äpplen och konserverade körsbär. Lite kemiska smaker av fruktgodis med också stearin. Eftersmaken är relativt lätt med en neutral beska, smak av stearin/paraffin och antydan till rök. Krämig och gräddiga smaker.

Kolsyran är medelstark; bubblorna är medelstarka och friska. Vätskan är mjuk.

En bra schwarzbier, det enda som stör är den lite märkliga bismaken av vax/paraffin/stearin. Passar troligen bra till mildare charkvaror (mortadella?) eller varför inte en bit Brie?

Betyg: 3,6. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 79:00 för 500 ml.

2 kommentarer:

  1. En av största leverantörena till Herold: Blond, Black och Granat är Defiliper-International från Malmö
    www.defiliper.se

    SvaraRadera
  2. Instämmer helt - Restaurang Montmarter - Karlskrona

    HEROLD Ljus och HEROLD Mörk lagerör från www.defiliper.se

    SvaraRadera