2010-07-13

Krönleins K's Mellanöl

För sådär 10-15 år sedan fanns det en handfull krogar här i Norrköping-Linköping som hade Halmstads-bryggeriet Krönleins som huvudleverantör. För oss som gillade god öl utmärktes de främst genom att ha öl från tyska Kaltenberg (König Ludwig Dunkel!) bland märkena.

Deras egna produkter drack man faktiskt rätt sällan. Fatölen brukade bestå av deras ljusa lageröl K's Blåa (starköl) och K's Gröna (mellanöl). Visserligen heter de fortfarande så på websiten, men på flaskan står det nu bara K's Mellanöl. Det är en ljus eurolager på 4,5% bryggd på pilsnermalt och münchenermalt och humlad med Magnum och Perle.

Färgen är ljust halmgul, vätskan är klar. Det två fingrar höga vita skummet sjunker efter ett tag till ett tunt lager över ölen samtidigt som det blir kvar lite skumrester på glaset.

Doften är oren och lite unken. Våt papp, söt melass, småkakor och en kemisk beska.

Smaken är även den ganska oren. Lite söta brödartade maltsmaker, aningar av läder och våta papper. Lite metalliska beska toner finns det också. Eftersmaken är – något förvånande – alkoholvarm med mer våt papp, en mild och ändå lite aggressiv beska och aningar av hö.

Kolsyran är medelstark, de få bubblorna är friska. Vätskan är medel-mjuk.

Kort sagt: En lager med en hel del trista bismaker. Jag kommer nog inte att dricka den igen på ett bra tag. Å andra sidan var den gratis: Den ingick i ”en kasse bärs” som jag fick som bröllopsgåva.

Betyg: 2,05. Tillgänglighet: Säljs inte via Systemboalget. Pris: Gåva.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar