2010-07-16

Haandbryggeriet Ardenne Blond

Ibland hittar jag öl i skafferiet som jag helt glömt bort. Det här är ett exempel: Ardenne Blonde, en saison från norska Haandbryggeriet på 8%. Batch 234, bryggd 13 juli 2008.

Färgen är orange-gul, vätskan är grumlig. Det fingertjocka skummet är vitt och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar vissa skumrester på glaset.

Doften är frisk och lite syrlig med en hel del aromhumle. En hel del söta jästiga toner liksom morötter, gräs och apelsinskal. Välkomnande.

Smaken är fruktig, jästig och lite torr med ostiga-mjöliga smaker som nog kan komma av lagrad humle. Lite beska och smaker av morotsjuice, apelsinskal, koriander och sallad(!). Eftersmaken har en först mild men allt eftersom växande värmande alkoholsmak samt kryddor, rågbröd, formfranska, lite jäst och en aning av färska örter.

Kolsyran är mild; bubblorna små. Vätskan är lite torr och medelmjuk.

En mjuk och balanserad saison. Jag gillar dem lite råare, men inser samtidigt att två års lagring har slipat av kanterna en aning.

Betyg: 3,75. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter november 2009, slutsåld. Pris: 43:90 för 500 ml.

2 kommentarer:

  1. Jag har blindprovat denna vid ett par tillfällen och varje gång blivit imponerad av estrigheter - som främst dragit mot melon i min mun. Haandbryggeriet är utan tvekan ett stabilt bryggeri som är ett par snäpp bättre än än Nögne Ö om man frågar mig.

    SvaraRadera
  2. Jag är inte så förtjust i saison, men oj vad god deras Dark Force är.

    SvaraRadera