2010-07-25

Reserapport Stockholm - fredag

Vid femtiden på fredagen hade jag stämt träff med Baggen från Beerwell för att få en flaska hembrygd och ta en bit mat och eventuellt en öl. Platsen var mitt favoritställe Oliver Twist.

Baggen satt redan på uteserveringen och vi gick in för att handla öl. När vi så kom ut hade han redan gissat vad vi skulle komma tillbaka med. Och visst hade han rätt, jag hade Nynäshamns Brännskär Brown Ale från cask (den enda real ale för kvällen) och Caroline hade Nils Oscar God Ale i glaset. Vi är förutsägbara!

Till maten, sommartipset lövbiff med pepparrot och äggula, ville jag ha en ”lättare amerikansk pale ale” vilket bartendern raskt plockade fram i form av Flying Dog Doggie Style. Passade perfekt. Som dessert ville jag ha något humligare (Baggen tog en North Coast Old Stock Ale från 2008 som utvecklats mycket väl) och fick in en Odell IPA.

Baggen skulle nu passa en buss, så vi bröt upp. På väg ut fick jag se det här i cask-racket. Någon som har en aning?


Vi ville vidare, men vart? Tja, Monks Café Sveavägen har jag aldrig varit vid. Så vi tog bussen till Norra Bantorget och gick österut. Fast när vi väl kommit till Drottninggatan tänkte vi på Baggens tips, det nyöppnade The Queen's Head och gick ditåt i stället.


Puben som bara varit öppen i 2½ vecka är i samma kedja som Lion Inn-krogarna, Bull & Beer, Brygghuset med flera. Och visst känner man igen inredningsdetaljer, layout och allmänna tankar bakom krogen. Och svängdörren var en rätt kul detalj.

Gott om öl (≈45 kranar, massa flaskor), välartad personal och relativt tomt för en fredagskväll. Plocktallriken som beställdes in såg inte mycket ut för världen (länk) men oj vad mycket goda smaker det fanns där!

Vad dracks det då? Trots det stora sortimentet fanns det för mig bara en enda öl att börja med: Fuller's HSB från cask. En av mina favoriter i stilen, och det säger inte lite! Den följdes senare upp med en London Porter från samma bryggeri, denna gång från fat.

Kort sagt, en av de bästa ”engelska pubarna” jag varit på i Sverige. Normalt hade jag gnällt på att bakgrundsmusiken var för hög, men just när vi var där spelade de någon radiostation som körde blandad blues vilket passade utmärkt. Nästan att jag hoppades på att få höra BBC Radio 2-programmet ”The Organist Entertains” i högtalarna.

Området kring norra Drottninggatan och Odenplan har länge varit ett område utan en ordentlig ölkrog (för 15 år sedan fanns, om jag minns rätt, ”Strindbergs” i lokalen snett över gatan med hyfsat sortiment). Nu är det avhjälpt.

1 kommentar:

  1. Hmm, bör ju vara Skebo Humle Honung Pale Ale som jag provade igår på Akkurat. Ytterst trevlig ale, så där somrigt fräsch att man direkt kan tänka sig att dricka flera i rad. Någon direkt honungssmak var det dock inte vilket jag tackar och bockar för.

    SvaraRadera