2010-07-30

Carlsberg Semper Ardens Keller Pilz

Ännu en flaska från Helsingør: Semper Ardens Keller Pilz är en kellerbier från Carlsberg Danmark på 5,7%.

Semper Ardens är ett varumärke som Carlsberg haft i omkring 15 år och är ett internt mikrobryggeri och ett sätt för dem att testa nya saker för en större publik. Ursprungligen höll de mest på med belgiska och brittiska stilar.

Färgen är gul med en aning av orange, vätskan är förutom lite kyl-grumling klar. Det tre fingrar höga skummet är varm-vitt och kompakt. Det sjunker långsamt och lämnar en del skumrester.

Doften är söt med lite toner av gräs/hö/blommor från humlen. Det finns en rejäl beska med en lätt aning av metall. Den påminner mycket om vanlig dansk pilsner, men med mycket mer av allt, och renare.

Smaken är kraftig med mycket rena och fokuserade beska och söta smaker. Sötman är mjuk och avrundad, jag hittar samtidigt smaker av snittblommor och en försiktig aning av jäst. I eftersmaken finns det en värmande alkoholsmak, rena beska toner och lite gräs-aktiga humletoner.

Kolsyran är stark, bubblorna är små och mycket friska. Vätskan är relativt lätt.

En elegant och mycket ren tolkning av Kellerbier. Fast det känns mer som en bättre gjord Carsberg-pilsner än en rå öl från en tysk jordkällare. Etiketten rekommenderade ölen till fet dansk mat med mycket smör och grädde, men jag drack den till en indisk vindaloo, och den skämdes inte för sig där heller.

Betyg: 3,4. Tillgänglighet: Köpt i Danmark. Pris: 29:95 DKR för 660 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar