2010-07-19

AleSmith IPA

Ännu ett dåligt samvete: IPA från Kalifornienbryggeriet AleSmith. 7,25% och stilen är amerikansk IPA.

Färgen är guld, vätskan klar. Det gigantiska skummet är luftigt och varmvitt, det skummar friskt över i både glas och flaska. Det blir massiva mängder skumrester på glaset när det mycket sakta sjunker ner.

Doften är humlig med mer fokus på frukt och citrus-skal än ren beska. Aningar av rågmalt, citronskal och en söt kemisk ton av vax och färgkritor. Fina beska dofter med aningar av citronsyra och kött och en lätt metalliskhet. En hel del sötma och milda toner av rågmjöl. Aningen för mycket metall, tycker jag nog.

Smaken är ganska frisk med mycket humle och citrusfrukter, fint mörkt bröd och en stor men samtidigt balanserad beska. Kemiska aningar av vax och paraffin som jag gissar kommer från humlen. Eftersmaken är påfallande fruktig: Ananas, apelsin, kiwi och äppelkart. Beskan är elegant och ren. Lite maltiga toner av sött bröd och fruktgodis.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna är mjuka. Vätskan är mjuk.

En mycket trevlig och elegant amerikansk IPA.

Betyg: 4,35. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga nyheter maj 2010 (lagerstatus). Pris: 99:00 för 650 ml.

3 kommentarer:

 1. Riktigt trevlig öl men den var inte så färsk som jag skulle önska. Jag drack inte ens upp den jag köpte i maj...

  SvaraRadera
 2. När jag drack den förstod jag inte heller varför den är 1:a på ratebeers lista över ipor. Tyckte den var "ok" som bäst. Fast gillar man brittiska ipor kanske den här var bra. Jag gillar dem inte.

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte att den var vansinnigt bra när jag provade den första gången i Kph. Tyvärr var de flaskorna som kom på bolaget för några månader sedan inte alls lika färska. Då ska man betänka att även den jag köpte i Kph troligen hade några månader på nacken.

  Den jag drack i Kph var absolut inte en brittisk IPA utan en skönt balanserad citrusfruktig amerikansk IPA med grym fräschör (gillar inte heller brittisk IPA). Skulle vilja prova en nere i San Diego.

  Världens bästa - neeej det är naturligtvis underbara Sculpin!!!

  SvaraRadera