2010-07-10

Dos Equis Amber

När jag gift mig för några veckor sedan fick jag en present av en bekant – en kasse mer eller mindre ovanlig öl. Och det uppskattas ju.

Här en en flaska ur påsen: Dos Equis Amber, en mexikansk wienerlager på 4,5% tillverkad av Cervecería Cuauhtémoc Moctezuma. Den är bryggd med ris som råfrukt.

Sen en historisk parentes kan nämnas att wienerlagern ursprungligen var ett försök av bayrarna att brygga en tjeckisk pilsner, men för att konceptet skulle fungera med det lokala vattnet fick bryggaren Anton Dreher i Wien uppfinna ett nytt recept med mörkare malt. Stilen dog i stort sett ut när man lärt sig anpassa vattnet med salter och alla började göra pilsnerliknande öl. Alla, utom i Sverige (bayerskt öl) och Mexiko.

Färgen är bärnsten med en dragning åt brunt; vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är beige. I stort sett inge skumrester blir kvar på glaset.

Doften är mycket torr och mineralrik med en ren beska. Aningar av chokladmalt och lite blandade kemikalier.

Smaken är även den mycket torr, och ganska kort. Lite lätta toner av karamelliserat socker och rågbröd. Eftersmaken har rena beska smaker och bakgrundstoner av vetemjöl och mineraler/kalktabletter.

Kolsyran är medium till stark, de stora bubblorna är rätt mjuka. Vätskan är lätt.

Vissa tycker inte om mörk öl för att den är ”tung och svårdrucken”. Den här är lite halvmörk, men ändå blaskig.

Betyg: 3. Tillgänglighet/pris: 330 ml flaska. Gåva.

3 kommentarer:

  1. Oj, giftermålet var en nyhet! Grattis!

    SvaraRadera
  2. Ursäkta mig men namnet är inte Ambar utan Amber.

    SvaraRadera