2010-07-10

Vildmark

Ännu en öl från bröllopspresent-påsen: Vildmark är en ljus lager på 5% bryggd av Jämtlands Bryggeri för den jämtländska lokala-livsmedel-satsningen Smakriket. Bakom Smakriket står grossisten Servicegruppen, vilka är i allians med livsmedelsgrossisten Martin Olsson.

Nej, jag hade aldrig hört talas om den jag heller.

Färgen är gyllene, det finns en väldigt lätt kyl-grumlig i vätskan som försvinner bort efter en stund. Det tre fingrar höga skummet sjunker långsamt ner till ett fingertjockt vitt lock, utan att lämna mycket till skumrester på glaset.

Doften är fylld med mjuka amerikanska humletoner, pomerans och plommon. Det finns också kryddiga dofter av koriander och muskot. Lösningsmedel, motorolja och thinner i bakgrunden.

Smaken är också humle-betonad med citrusfrukter, men de passerar ganska fort för att ge rum åt söta smaker av fruktgodis och nybakt bröd. Det dyker också upp lite underliga bismaker av motorolja och majsolja. En väldigt svag rostad ton (karamellmalt) dyker också upp. Eftersmaken är renare med en växande ganska försiktig beska, lite exotiska frukter och aningar av bittra örter och trä.

Kolsyran är medelstark, bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk.

Jo, de där välkända Jämtlands-smakerna finns här: En inblandning av amerikansk humle i den i övrigt ganska brittiska humleprofilen, en lager med fruktiga ale-vibbar och en väldigt försiktig aning av rök någonstans i fjärran. Synd bara på de där underliga olje-smakerna.

Betyg: 2,55. Tillgänglighet/pris: 500 ml flaska, gåva.

3 kommentarer:

 1. Tyckte att denna hade en extremt unken smak... ev var det nåt fel på den jag drack men verkar lite konstigt.
  min sambo beskrev smaken som "det smakar som gamla människors hus luktar" vilket jag tyckte var ganska spot on :)

  SvaraRadera
 2. Ölen i fråga är en bärnsten med en annan etikett på.

  SvaraRadera
 3. Jag drack den i Saltoluokta sommaren 2013 och fann den tillsammans med mina vänner vara mycket god. Jag kände en viss smak av grapefrukt vilket gjorde den fantastiskt välsmakande. Jag letar nu efter den på vissa restauranger. Den är inte lätt att finna.

  SvaraRadera