2012-01-01

Nils Oscar Jubileum 15

I somras firade Nils Oscar 15 år som bryggeri. Det är en rätt lång tid i mikrobryggar-Sverige. I början var det en rätt vinglig resa som började med Kungsholmens Kvartersbryggeri och gick via Tärnö Gårdsbryggeri till att vara dagens bryggeri, boende i Nyköpings gamla vattenverk, med ett stabilt sortiment och en jämn hög kvalitet som gett en hel del exportframgångar.

Tråkiga, kanske vissa tycker. Jo, måhända kommer det inte lika mycket experiment och påhitt från dem som från vissa andra, men de har en stabilitet och en förutsägbarhet som inte är så dum alla gånger.

I kväll drack vi den öl som skapades för deras jubileum i somras, på sätt och vis en fortsättning på den Saison som kom 2009 och Sorashi Blond från 2010. Systembolaget gillade och frågade om de inte kunde få något snarlikt igen. Och så skapades Jubileum 15, en kryddad saison på 7,4 %, ölen jag drack som sista öl under 2011.

4.920 stora flaskor tappades, liksom ett litet antal fat. Det är en öl bryggd på pilsnermalt och mörk karamellmalt som jästs med en belgisk jästsam och sedan kryddats med skal och fruktkött från kaffe, saaz- och tettnang-humle, citrongräs, thailänsk basilika och limeblad.

Färgen är ljust guld, vätskan klar. Det stora vita skummet faller ner långsamt och lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är torr och örtig med en lätt belgisk jästig-fenolisk ton. Örtkryddor och allt mer apelsinskal. Aningen syrlig. Frisk. En hel del dofter, men den känns ändå lite… enkel. Apelsinjuice blir en större doftkomponent ju mer temperaturen stiger.

Smaken domineras från början till slut av en kombination av lite syrliga apelsinskal och söt apelsinjuice. Jo, jag vet att det inte finns ett spår av någotdera i ölen, men det smakar så. Belgiska jästtoner. Apelsin. Örter och exotiska kryddor. Lätta friska smaker. Frisk. Medelstor kropp. Mjuka apelsingodis-smaker i eftersmaken liksom en lätt beska. Apelsin i slutet.

Kolsyran är medelstor, lätta bubblor. Vätskan är mjuk och lite torr.

Det här är ju ingen dålig öl. Men det hade varit trevligt om den släppt fram något annat än de där apelsinsmakerna, som dominerade totalt utan att det fanns en gnutta apelisn i ölet. Undrar hur den var som färsk?

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter september 2011 (slutsåld). Pris: 99:00 för 750 ml. Bäst före: AUG 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar