2012-01-17

Beer Here Høststout (Amnestout)

En till från i höstas: Høststout från danska fentombryggeriet Beer Here. Eller, som den heter i Danmark, Amnestout. Det är en milkstout på 6,5 % som bryggts med mjölksocker och kaffe hos Søgaards Bryghus.

När jag häller upp ölen ger den ett lugnt och lite trögflytande intryck. Färgen är mycket mörkt brun (80 EBC), vätskan klar. Det finns lite jästfällning i flaskan. Det varmt ljusbruna skummet är två fingrar högt; det lämnar lite  skumrester på glaset.

Doften har tunga toner av sötat kaffe, rostad malt och lite knäck. Lite torkade fikon och annan torkad exotisk frukt. Mild beska och aningar av kalk.

Smaken är mjuk, avrundad och ganska söt. Massor av kaffe och lite kakao. Lätt ren beska, lite chokladkola. Kroppen är medium till lätt. Eftersmaken är ganska torr med mer av kaffe och lite nötter med lite mineraler. Avslutningen är torr och mjuk.

Kolsyran är medelstark med små mjuka bubblor, vätskan är medelmjuk och något torr.

En mycket lättdrucken öl, alkoholen är väl dold och smakerna snygga. Lite mer genomgående sötma och lite mindre mineraler hade gett ännu högre betyg.

Recension #1.600. De senaste 100 har tagit hur lång tid dom helst känns det som. 

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid höst 2011 (lagerstatus). Pris: 37:50 för 500 ml. Bäst före: 29.06.13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar