2012-01-12

Tidningssvepet


Sidospår: Blogger har nu skapat trådade kommentarer, något jag saknat länge. Förhoppningsvis blir det nu lite enklare att föra lite diskussioner under inläggen. 

= = =

Det har kommit några öltidningar sedan jag senast skrev om vad de skrev om:

BeerAdvocate Magazine #57 gavs ut redan i oktober, men jag fick den ovanligt sent. I ledaren spår bröderna Ahlström vad som kommer under 2012. Bland annat tror de att ”White IPA”, en blandning av Witbier och IPA kommer att bli årets nya grej. De gissar också att TTB kommer att stoppa försäljningen av öl på eBay.

Bland krönikorna klagar Andy Crouch på att Oktoberfest i USA oftast arrangeras utan bra märzen, Tim Webb är orolig för kvalitén hos de nya nanobryggerierna och Ron Pattinson tar Doubble Brown Ale ur arkiven.

Månadens innovation är en datorstyrd storbildsskärmför krogbruk som visar vad som finns på fat, vilka betyg ölen har, vad olika glasstorlekar kostar och hur mycket som finns kvar i faten. Månadens långa artikel tar upp de fysiska likheterna med nyfrälsta ölentusiaster och nyfrälsta kristna.

Reseguiden kollar Akron, Ohio (USAs snabbast växande stad) och sista ordet får Andy Thomas, chef på Craft Brewers Alliance.

= = =

Hembryggaren från Svenska Hembryggarföreningen kom före julen med nummer 4/2011. Lika snygg som vanligt numera.

Björn från Oppigårds och Patrick från Nils Oscar pratar om julöl. Den stora temaartikeln är av den amerikanska ölförfattaren Randy Mosher som diskuterar kryddor i öl, Rick Gordon Lindqvist skriver vad man bör tänka på då man brygger DIPA, typdef i fokus är 7D Porter där Carlsbergs bryggmästare Daniel Eriksson berättar om dagens Carnegie.

”Får man blanda öl?” är en retorisk fråga som besvaras med ”Ja”. Ett par artiklar om jäst beskriver hur man brygger öl med jäst från surdeg eller Kronjäst. Om man nu ska göra det?

= = =

BeerAdvocate Magazine #58 har inför världens undergång ett recept på en sydamerikanskinspirerad vansinneskryddad ale på 12 %, Apocalypse Cacao. De längre artiklarna tar upp fenomenet Tasting Room, bryggerier utan egen krog men med publika provningar, dels ett bakom-kulisserna-reportage från Great American Beer Fest.

Ron Pattinson skissar Alloa under sin storhetstid, månadens etikett är Mikkeller Wet Hop Kellerbier och resguiden tipsar om Reno, Nevada.

Tim Webb skriver om sitt besök på GABF där han tröttnat på att amerikanarna tillsätter saker i ölen, i det här fallet nötter, i stället för att göra det rätta och sekundärjäsa fram de smaker man vill ha. Artikeln övergår sedan i ett rantande och cask-hyllande som inte står nidbilderna av CAMRA långt efter. Jag blev faktiskt provocerad.

= = =

Maltesen, Svenska Ölfrämjandets tidning, kom med nummer 4 2011  som också är #88 sedan starten. Tjockare än någonsin med 62 välmatade sidor! Som sig bör startar tidningen med en tillbakablick på 2011, både för SÖ och öl i allmänhet.

Huvudnumret är trots allt den tredje pubguiden som föreningen tagit fram, den här gången för Skåne. Den kompletteras dessutom med en detaljerad guide till en pubrunda i Malmöstadsdelen Möllevången.

Julen tas upp i en historisk artikel om julölets rötter och en titt på julens öl och mat i Belgien, Tjeckien och Tyskland.

Åtskilliga rapporter kommer från diverse festivaler och resor, liksom provningar av många av kvartalets systembolagsnyheter. Den historiska hörnan tittar på Stockholms bryggerihistoria från det sena 1800-talet. Tomas Danko berättar om när han bryggde en belgo-real ale på Brew Wahrf i London och ölskolan kollar på världens starkaste öl genom tiderna. Tidningen avslutas med en koll på genomförda och kommande aktiviteter i sektionerna. Noteras kan att det nu tagits steg för att skapa en SÖ-sektion i Småland.

Dessutom ställs den kritiska frågan ”Vad är egentligen ett premiumöl?”

Stort beröm till redaktionen som fått ihop ett riktigt imponerande nummer av Maltesen!

= = =

I det för mig senaste numret av BeerAdvocate Magazine, #59, ber man några bartenders blanda drinkar med öl. I nyhetsdelen kan man läsa om att bryggerier kan komma att få skicka öl med posten USPS, vilket idag är förbjudet.

Krönikörerna… Andy Crouch klagar över öl på eBay som driver upp priserna utan att bryggarna får mer betalt, och gör vissa munkar sura. Den utdöda stilen Stock Pale Ale presenteras av Ron Patinson och Tim Webb delar ut egenpåhittade utmärkelser till de som förtjänar det.

Månadens innovation är stadsvandringar med öltema. Bland recepten märks en tung mjuk kaka med havrestout som jag är lite sugen på att baka, faktiskt. Bryggeribesöket sker hos Jester King och reseguiden kollar in London.

Något jag mer och mer uppskattar i de allt tjockare och mer välskrivna numren är alla annonser för öl jag troligen aldrig kommer att dricka och krogar jag troligen aldrig kommer att besöka. De gläntar till en värld som jag inte får del av annars.

3 kommentarer:

 1. Vad jag kan utläsa så går det inte att prenumerera på BeerAdvocate Magazine om man bor i Sverige, vad har jag missat?

  Mvh Malt.P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer tyvärr, när de väl fått prenumeranter utanför US insåg de att de gick back på portot. Vi som prenumererat från start får dock fortsätta prenumerationerna.

   Radera
 2. Sven-David Svensson24 januari 2012 kl. 08:52

  Jag är medlem i Svenska Ölfrämjandet och Svenska Hembryggare
  Föreningen. Jag läser båda tidningarna med stor behållning.

  SvaraRadera