2012-01-08

Robinsons Old Tom

Old Tom är en strong ale (jag tycker att BeerAdvocate-klassificeringen old ale är felaktig) från Fredric Robinson Brewery på 8,5 %.

Ska man tro Martyn Cronell i sin bok Amber, Gold & Black så är/var faktiskt Old Tom en egen stil, en stark halvmörk smakrik ale från norra England, kanske namngiven efter en nu utdöd spritsort – Old Tom Gin. I vilket fall har ”old” varit ett vanligt förled för bryggeriernas starkaste öl, namnet skulle indikera att ölen var vällagrad och mogen att dricka.

Vätskan är klar, färgen mörkt vinröd med lite brunt (30 EBC). Det låga skummet sjunker kvickt till ett tunt ljusbrunt lock. Inga skumrester blir kvar på glaset.

Doften är stor. Nötter och lite rostade toner. Russin, marsipan och lite plommon. Mjuka aningar av alkohol. Mogna hallon.

Smaken är rätt torr och överraskande besk. Den är också, för att vara helt ärlig, rätt tunn. Beskan utvecklar sig åt ett mindre trevligt håll och blir torr, metallisk och nästan astringent. Smakerna är genomgående omogna och råa. Lätt kropp. Den korta eftersmaken har toner av choklad, marsipan, hallongodis och buljong.

Kolsyran är lätt, bubblorna små. Vätskan är lätt och torr.

Jag minns att jag köpte den här när den då och då dök upp på Systembolaget under slutet av nittiotalet. Då var den en betydligt större och mer balanserad öl. Undrar om den skulle mått bra av några år i skafferiet? I vilket fall fungerade den väldigt bra tillsammans med mörk choklad.

Ölen finns förresten i två varianter smaksatta med choklad och ingefära. Jag har druckit den första, och den var väl… Okej.

Betyg: 2,95. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan hösten 2011. Pris: 24:80 för 330 ml. Bäst före: JAN 13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar