2012-01-29

De Struise Pannepot Grand Reserva 2005

Förra lördagens stora provning återvänder till de starka belgarna. Pannepot Grand Reserva är en quadrupel på 10 % som fatlagrats på bland annat calvados-fat. Bryggeriet är De Struise Brouwers.

Vad årgångsbeteckningen 2005 betyder vet jag inte riktigt. Var det då ölen bryggdes? Eller när den tappades på flaska? Vet någon av er? Jag lutar åt det första eftersom den här kom i ett vinkällarsläpp sommaren 2008. Minns jag inte fel så var det en del hype kring Pannepot-ölen vid den här tiden.

Färgen är mörkbrun, vätskan klar. Det lilla bruna skummet lämnar inga rester på glaset.

Doften är tung, men också lite lyxig. Det finns en ganska tydlig alkoholton liksom mängder av torkad frukt. Coca Cola; vanilj och kanel. Aningar av apelsiner. Ju mer jag luktar, ju sötare blir den.

Smaken inleds syrligt. Sedan kommer söta tunga toner av torkad frukt. Den är rätt stram. Hittar lite knäck. Kroppen är rätt stor. Det är fina smaker, men huvudintrycket är att den här är trött och ganska platt. Den sammanhållna eftersmaken tar toner av torkade äppelringar, blandade övermogna frukter och ett ganska tungt och spritigt slut.

Kolsyran är lätt, vätskan torr.

Okej. Doften var rätt häftig, men smaken gav ett ganska trött intryck. Flera kring bordet förklarade sig rätt skeptiska till att fatlagra den här typen av öl, och det är möjligt att det är problemet. Eller så har den fått stå för länge, helt enkelt.

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Systembolagets mitt-i-månaden-släpp juni 2008. Pris: 47:80 för 330 ml. Bäst före: ?

Foto: Björn Elenfors.

3 kommentarer:

 1. Den var helt fantastisk 2008, komplex och elegant. Men jag testade också en flaska nyligen och det var inte alls samma upplevelse som för några år sedan.

  SvaraRadera
 2. Är hyfsat säker (men vågar inte svära på det) att årtalet på Pannepotarna är året de bryggdes. Även de vanliga varianterna lagras ju en tid innan de släpps.

  SvaraRadera
 3. Det stämmer såvitt jag förstår, Johan.

  Jag har kvar en back av dessa och varannan är trasig i linje med det du skriver i inlägget. De som inte är trasiga slår i regel lagrade Westvleteren 12 enligt övriga som är med och dricker upp min källare vid dessa tillfällen. :)

  SvaraRadera