2012-01-21

Närke Hej! Jag heter Hampus!

Bryggare Håge kollar läget bakom baren.
Den här veckan har haft en del ölrelaterade aktiviteter, vilket kommer att avspegla sig här kommande dagar.

I torsdags var jag i Stockholm i andra ärenden, och det slumpade sig så att det var samma dag som Bishops Arms Folkungagatan firade sitt fyraårsjubileum, vilket hade utvecklat sig till att också bli ett tillfälle där diverse ölbloggare, bryggare och löst branschfolk dök upp för lite samvaro. En väldigt trevlig eftermiddag/kväll, faktiskt. Tack till BA och alla gäster!

Planen var att börja med deras egna specialbryggd FolkALE som bryggs vid personalens besök hos Närke Kulturbryggeri tidigare i november. Men det gick inte, jag hade kommit till puben strax efter 16, och den skulle inte kopplas på förrän 18:00. Tragik!

Å andra sidan fanns det annan öl att hälla i sig under tiden…

Som Hej! Jag heter Hampus!, även den från från Närke Kulturbryggeri. Jag vet faktiskt inte så mycket om denna öl mer än att det är en ale på 5,6 % som bryggts med hampfrön (sån där fågelmat). Och att den fanns självrunnen denna kväll. Dumt nog tog jag inga bilder på varken fatet eller etiketten. Av glaset tog jag en mobilbild, så ni får hålla tillgodo med det så länge:


Vätskan är klar, färgen brun med varma aningar av guld. Det fingertjocka skummet är beige och ärligt talat rätt fult. En del rester blir kvar på glaset.

Doften domineras av mjuk och kraftig malt, men också en ganska fet ton av nötter och fågelfrö. Beska finns, den är lätt och fruktig.

Smaken är stor och brittisk med fruktiga jästtoner och en hel del malt med lite karamell. Halvfrisk, oljigheten går igenom även här. Massor av nötter, och en oväntad lätt ton av julkryddor (och Coca-Cola). Lång, men samtidigt inte speciellt tung, eftersmak med nötter och lite after-shave. Mörkt bröd och mjuka beska smaker i slutet.

Lätt kolsyra, små bubblor. Vätskan är lågot torr.

Jag antar att det här är en öl som bryggeriet kategoriserar som ”knäppöl”, och likt förbaskat får de fram en balans som få andra i branschen kan matcha. Fin sötma dessutom, och ett lagom användande av special-ingrediensen.

Betyg: 3,95. Tillgänglighet: Självrunnet på krogen. Pris: 75:00 för 473 ml. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar