2012-01-28

Vertikalprovning: Slottskällan Strong Ale

 En av huvudanledningarna till att jag bjudit in till den här kvällens öldrickande var ett par vertikaler (olika årgångar av samma öl) som jag samlat på mig och insett att jag behövde dela med mig av för att göra rättvisa.

Ölet är Strong Ale, en engelsk strong ale från Slottskällans Bryggeri på 6,7 %. Jag hade i mitt skafferi årgång 2006, 2007 och 2009.

2008 då? Den har jag haft en gång i tiden, men en kväll då jag var ölsugen (som man ju är ibland) läste jag fel och tog den enda 2008 jag hade, i stället har två flaskor 2006 stått och skrattat åt mig. Tragiskt.

Efter denna incident har jag varit på jakt efter en '08, till och med inne i bryggeriet. Utan napp. 

Men en bruten vertikal är ju bättre än ingen vertikal alls, så vi öppnade de tre flaskorna (håll med om att 2006:an kan ha den snyggaste etikett bryggeriet någonsin tagit fram!). Inga regelrätta recensioner gjordes, i alla fall inte av mig, men lite noteringar gjordes vid de tre glasen:

De tre ölen hade en snarlik brun färg, och alla utom 2007 var klara och hade ett litet varmvitt skum.

2006
Madeiriserad doft. Mjuk med russin.

Snygg. Söt, elegant. Mest brittisk av de tre. Balanserad.  Den bästa.

2007
Stort skum. Aningen oklar vätska. Neutral doft.

Vass kolsyra. Lite torrare och lättare än de andra. Jästfällning i flaskan. Har någon mikroorganism varit och nallat på den här? Sämst.

2009
Doften har lite spånskiva och vörtlimpa. Rå, kanske lite papper i bakgrunden?

Mjuk söt smak. Kola. Träig. Näst bäst/sämst.

= = =

Det här blev jag inte riktigt klok på. Antingen hade Slottskällan inte filtrerat 2007, eller så har något hänt med den. Jag skickade ett mail till bryggeriet och fick efter någon dag ett svar från bryggaren Urban, som är den som tillverkat dessa öl. 
[…] Det troliga är att din 2007a fått en cell av en annan jästras än den som användes vid förjäsningen. Den har haft ett tag på sig att jobba och föröka sig. Detta har gjort ölet lite torrare och lättare.

Om "betydligt kraftigare kolsyrad" inte betyder direkt explosiv torde det ha varit en hyggligt tam jäst. Många vildjäststammar kan knapra i sig en riktigt stor del av restextraktet med en ölflaskmissil som resultat. Många har också en tendens att producera rejäla förjäsningssmaker. […]

I vilket fall en mycket spännande upplevelse, vertikaler är kul!

2 kommentarer:

 1. Jag har också druckit en 2007a relativt nyligen som inte alls smakade särskilt bra.

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Öppnade en 2006:a i somras tillsammans med några vänner. Håller med om att den var söt och elegant med mycket Madeirasmak.
  Har ytterligare 3 stycken kvar i källaren, får vänta något år till innan nästa avsmakning, blir intressant...

  kåge

  SvaraRadera