2012-01-28

Trappist Westvleteren 12

Världens högst betygsatta öl?

Nej och ja: Hos BeerAdvocate har Pliny the Younger gått om, men hos RateBeer är den åter i topp efter att ha varit nedknuffad av Kaggen! ett tag.

Vi pratar om en quadrupel på 10,2 % från det belgiska trappist-bryggeriet Brouwerij Westvleteren (Sint-Sixtusabdij van Westvleteren): Trappist Westvleteren 12.

Det är en speciell öl, det är det. Munkarna som brygger tolkar sin klosterregel som att de får sälja sin öl, men ingen annan. Vilket har gjort den rar och eftersökt. Å andra sidan kommer de under våren 2012 att sälja en öl som kanske är likadan som den här, Westvleteren XII, i USA för att finansiera en välbehövlig renovering av byggnader på klosterområdet. Den intresserade kan läsa lite mer här.

Jag har själv lovat att inte köpa någon öl från klostret, men så plötsligt… Under sommarens besök i Göteborg var jag på Tre Små Rum. Krögaren Reza tog mig utanför restaurangen och gav mig den här flaskan med orden ”Jag får inte sälja den, men jag får skänka den, och jag tror inte att du druckit den här.”

Vad säger man? Tack, tror jag.

En nackdel med att flaskan saknar etikett (en image-grej tror jag, all information finns på kapsylen) är att det inte finns några datumstämplar, så jag vet inte hur gammal den här ölen är. Men jag antar att den är rätt så färsk, bryggd under 2011 eller kanske 2010.

Med allt det här i skallen så var det inte utan att jag var lite nervös när flaskan öppnades: Jag är inte så överdrivet förtjust i quadrupel, tycker ofta att de blir som en dubbel med för mycket alkohol. Och så har jag en förmåga att bli besviken när förväntningarna är skyhöga.

Men detta noterat, så…

Vätskan är brun och aningen oklar. Det lilla skummet är varmvitt. Inga skumrester blir kvar på glaset.

Doften har en tydlig ton av sockerkak-smet med vetemjöl, smör och vanilj. Jag hittar också avrundade toner av söt vanilj och röda bär.

Smaken är först söt, jag noterade ”svinsöt”. Fruksylt, mjuk humlebeska med lite hö och väldigt lite beska. Vetemjöl och lite kola/knäck. Stor kropp. Eftersmaken är otroligt mjuk med frukter och örter i slutet.

Kolsyran är frisk, de små bubblorna kittlar lite i munnen. Vätskan är mjuk och lite torr.

Det är alltid lite knepigt att recensera en öl med all denna bakgrundsinformation och hype i huvudet. Recenserar jag ölen eller mina förväntningar? Men i det här fallet var det ingen tvekan: Det är en väldigt annorlunda öl som gör allt rätt, och en av de få quadrupel jag kan tänka mig en till av. ”Som att dricka en hallon-rulltårta” som någon vid bordet kostaterade.

Betyg: 4,9. Tillgänglighet: Svår. Pris: Gåva. Bäst före: ?


14 kommentarer:

 1. Mina Westvleteren 12or har bäst före-datum tryck på kapsylen..? 5 år efter buteljering tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aha,okej. Jag lyckades inte hitta det i alla fall.

   Radera
  2. Nu har jag kollat på fotona jag har på kapsylen, men hittar ingenting på de sidor jag fått med.

   Radera
  3. Det är en larvig gummistämpel som tenderar försvinna alldeles för lätt. Bäst före-datumet har ändrats genom åren samt är inte samma för blond/8/12. I dag är det ett respektive två år på flaskorna.

   Radera
  4. Men de håller väl betydligt längre än så?

   Radera
 2. Årgångsstämplingen berättar att ölet är buteljerat 2 år tidigare. Står det 08 är det buteljerat 06 t.ex.

  SvaraRadera
 3. min jag köpte i japan hade också bäst före på kapsylen

  SvaraRadera
 4. En av de allra bästa öl som jag har druckit!!!

  Ölen brukar finnas titt som tätt på det kanske inte helt uppenbara stället Lilla Barkarby (http://wwww.lillabarkarby.se/) utanför Stockholm. Jag drack den där och behövde "bara" betala 120 kronor för en flaska vilket jag gissar är billigast i Sverige. Stället har för övrigt ett riktigt fint utbud på öl till riktigt bra priser.

  Å andra sidan, Lilla Barkarby drivs av ölets motsvarighet till "The Soup Nazi" i Seinfeld. Det finns ingen som helst garanti att du faktiskt får dricka den öl du vill ha om du kommer dit och beställer den. Du måste bevisa att du är "värdig".

  SvaraRadera
 5. Man kan ju undra vad poängen är med att betre sig som Soup Nazi? Var tog intresset att vara serviceminded vägen?

  SvaraRadera
 6. Intressant att deras gift-pack med 6 flaskor Wv 12 och 2 glas säljs lite varstans, i Belgien, i USA, på Irland mm men inte i Sverige. Varför i hela friden ska det vara så svårt att få hit några flaskor så man slipper pröjsa 500 för den på krogen?

  SvaraRadera
 7. Efter nyligen grävande så är det nuförtiden 3 år på tolvan och 2 år på åttan och blonden, dvs ölen i flaskan bryggdes tre respektive två år innan datumet på kapsylen. Det har dock inte alltid varit 2/3 år på dem, så äldre flaskor kan vara lite knepigare att klura ut.

  SvaraRadera
 8. vad jag hört så var det just 6-pack kombon med glas som gjorde att bolaget inte kunde saluföra den pga deras regler.

  SvaraRadera
 9. För en tid sedan öppnade jag en Westvleteren Abt (12) som jag haft liggande i förrådet 10-12 år. Det var en sagolik upplevelse att dricka den. Liksom många andra trappister så vinner den m.a.o. på lagring. Jag läste i en bok för många år sedan att den förmodligen håller i 25 år. Jag tvivlar inte längre på det.

  SvaraRadera
 10. Har druckit ölen två gånger där jag bor nu, Groningen Holland. De hade en del flaskor (ca 24 stycken frågade bartendern) och tog 15€ för den.Provade den med min herrklubb som var nere och en av oss tyckte att den doftade som fettet på en parmaskinka.. dvs. gott!

  Till skillnad från författaren är jag nyförälskad i Trappister öl Framförallt dubbel och trippel, kan vara för att jag har råd att dricka dom här nere, kostar ca 4 € per 33cl flaska.

  SvaraRadera