2012-01-05

Beer Here Høst Citra

Høst Citra från danska Beer Here är ännu en öl med specialnamn för Systembolagets tillfälliga släpp. I vanliga fall heter den Carma Karma Citra. Oavsett namn är det en amerikansk brown ale på 7 % som humlats enbart med Citra. Ölen har bryggts hos Sørgaards Bryghus.

Färgen är mörkt brunröd (50 EBC), vätskan är klar. Det finns jästfällning på flaskans botten. Det fyra fingrar höga skummet är kompakt och ljusbrunt. Det sjunker mycket sakta ner och lämnar en del skumrester på glaset.

Doften är fylld med amerikansk humle och citrus. Lätt doft av bröd med lite karamellrostad malt. Aningar av buljong, krusbär och toffee.

Smaken är torrare än väntat. Kraftig beska med citrus-syrlighet. Choklad och aningar av fruktgodis. Lite nötter och rostat bröd i bakgrunden. Lätt till medium kropp. Eftersmaken bjuder på växande smaker av beska och alkohol. Avslutningen är enkelspårig med alkohol och beska, nästan som en DIPA.

Kolsyran är ganska stark. De små bubblorna är friska. Vätskan är något tjock och torr.

Lite obalanserad och för mycket (för framträdande) alkohol. Avslutningen är nästan astringent, men bara nästan.

Betyg: 3,08. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid hösten 2011 (lagerstatus). Pris: 37:50 för 500 ml. Bäst före: 28. 06. 12.

1 kommentar:

  1. Jonas Danielsson6 januari 2012 kl. 19:08

    Liten rättelse orginalnamnet är Kama Citra ;)

    Här kan du se orginal designen också:
    http://www.ratebeer.com/beer/beer-here-kama-citra/137570/

    SvaraRadera