2012-01-24

Närke Folkungagatans FolkALE

Så, klockan var nu äntligen 18:00 i torsdags. Spontan födelsedagssång utbrast bland gästerna. Och Bishops Arms Folkungagatan-personalen kastade en etikett på den tidigare tomma fatpumpen: Folkungagatans FolkALE, en engelsk pale ale på 4,7 % från Närke Kulturbryggeri.

Denna öl har bryggs av Närkes och personalen på BA Folkungagatan gemensamt under en helg i november 2011 och hade alltså premiär på krogens fyraårsfest. Tanken verkar vara att det ska vara en hyfsat fast öl där.

Färgen är guld-brun, vätskan klar. Det lilla skummet är vitt.

Doften är lätt och ganska så brittisk. Mjuk humle och antydan till högpastöriserad kaffegrädde.

Smaken startar med en fin maltighet, typisk för bryggeriets ljusare öl. Karamell. Den blir efter en liten stund oväntat kärv. Lite lätta citrustoner som får mig att tänka på den gräddiga läsken Portello. Halm och Emsertabletter. Eftersmaken är torr och aningen kärv med fin lång humlesmak i slutet.

Kolsyran är åt det starkare hållet, bubblorna stora. Vätskan är halvtorr.

Förväntningarna på en ny Närke-öl är höga hos mig, men den här hade den där lite kärva och småtjuriga känslan som gjorde mig lite besviken.

Betyg: 2,8. Tillgänglighet: Fat på krogen. Pris: 75:00 för 400 ml.

Suck. När jag tittar runt bland andras recensioner så ser jag att andra uppskattade den här ölen på ett helt annat sätt än vad jag gjorde. Det känns som jag blir allt mer gnällig och missnöjd med ölen jag dricker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar