2011-12-31

Our Christmas Ale (Anchor Christmas Ale) 2011

San Fransisco-bryggeriet Anchor Brewing Company är ett av USAs absolut äldsta mikrobryggerier. Sedan 1975 brygger de vare år ett julöl, Our Christmas Ale, även känt som Anchor Cristmas Ale. I grunden är det en ganska brittisk winter warmer, men den har en (hemlig) kryddtillsats som ändrar sig varje år, kanske också malt och humle varieras.

2004 tyckte jag 4,33. 2008 betygsatte jag med 4,28. 2010 tyckte jag 3,75 (länk). Så det verkar som om både ölen och mitt humör varierar sig.

Något som också varierar är trädet på etiketten, efter så här många år börjar de faktiskt bli rätt obskyra. 2011 års träd är Pinus Longaeva, en kalifornisk tallart som inte bara kan vara världens äldsta organism med en livslängd på över 5.000 år utan ståtar också med världens hösta träd med över 115 meter. 

Our Chrismas Ale (Anchor Christmas Ale) 2011 har som de andra årgångarna en alkoholhalt på 5,5 %. En kul detalj är att importören Galatea både tar in den i liten flaska och magnumbutelj i år.

Ölen är brun (50 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga skummet är varmt beige med en ojämn kant. Det håller sik kvar länge och lämnar en hel del rester på glaset.

Doften domineras av kryddor och malt. Tunga toner av kanel, kryddnejlika, ingefära och lite kardemumma. Rostade värmande sötma. Det hela påminner inte så lite om klassiska nybakta pepparkakor. Med Coca Cola, faktiskt. Jag tycker nog allt att kryddorna är väl kraftiga.

Smaken är först väldigt brittisk, jag associerar till ett antal klassiska engelska winter warmers. Massor av karamelliserad malt och så blandade julkryddor till det, kanske utan kanelen. Snygg ren kvickt passerande beska. Lätt kropp. Eftersmaken påminner inte så lite om starkvinsglögg. Kryddor, karamell/knäck och en lätt fruktighet. Avslutningen är kryddig och medel-torr med en aning av värmande alkohol.

Kolsyran är mild, bubblorna mjuka. Vätskan är mycket len och mjuk.

Jag vet inte… Antingen är den här årgången mer aggressivt kryddad än de tidigare, eller så har jag blivit känsligare. Toppbetyg blir det i alla fall inte. Kanske den skulle fått lugna sig i flasken  ett år? ”Överkryddad” är i alla fall ordet just nu.

Betyg: 3.05. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment tid vinter 2011 (lagerstatus). Pris: 25:50 för 355 ml. Bäst före: 7 2013.

3 kommentarer:

 1. Ska bli intressant att se hur den utvecklas; jag har en magnumflaska i källaren. Frågan är när det är dags att öppna den! ;)

  SvaraRadera
 2. Sven-David Svensson1 januari 2012 kl. 14:40

  Årets upplaga av Ancor Chrismas Ale har jag inre smakat än. Hoppas den är lika bra som 2010 års upplaga. Den fick en 4 av mig

  SvaraRadera
 3. Hade med denna som öl nr 8 i en julölsprovning hemma och noterade att den kändes otroligt lätt i kropppen i förhållande till öl nr 7 och 9, trots att jag gått på fyllighetsangivelserna på Systembolaget. Var ett utav de sämsta ölen i uppställningen, som bestod av de julöl som fått bäst betyg av tidningarnas experter, RateBeer, BeerAdvocate och er bloggare. Någon annan som har uppfattat den som mycket lätt?

  SvaraRadera