2012-01-30

Recension: Why Beer MattersI höstas, när jag bevistade SMÖF, fick jag dela gäststuga med en mycket trevlig och entusiastisk ölskribent. Det visade sig att han hette Evan Rail och ursprungligen var från Kalifornien. Sedan drygt 10 år tillbaka bodde och arbetade i Tjeckien och hade gett ut flera böcker om öl, exempelvis CAMRAs Good Beer Guide Prague and the Czech Republic. Han bloggar också: Beer Culture

På festivalen höll han ett par riktigt bra föreläsningar om dagens tjeckiska öl-scen, som just nu håller på att återhämta sig efter de massiva nedläggningar som skett under 00-talet och den nya generationens pubbryggerier som varken räds överjäst eller amerikansk humle. Speciellt roligt var att han höll föreläsningen kring ett stort antal fotografier och filmklipp, ett annorlunda upplägg.

För några dagar sedan fick jag en fil med hans senaste alster, som snarare kan klassificeras som en essä än en bok. Han också testa det nya sättet att publicera texter, direkt för e-boksläsare.

Texten (ungefär 20 sidor utskrivet på papper) är betitlat Why Beer Matters.

Genom åren har jag läst en och annan text om öl. Bloggar. Böcker. Tidningar. Artiklar.

Men ingen som tagit upp öl på det här sättet. Varför är öl viktigt? Varför tycker så många så mycket om öl? Varför är öl så speciellt, och varför blir speciella öl så speciella för så många människor? Varför kan öl inte bara vara länkar till andra platser utan också andra tider?

Evan har funderat mer på dessa frågor än de flesta, och svaren i essän gav mig ständiga aha-upplevelser. Det var länge sedan jag blev så inspirerad, glad och förbluffad över en öltext.

Om du har en Kindle eller en Kindle-läsare till din iPhone/iPad eller Android, rekommenderar jag varmt att köpa texten för de dryga 30 SEK den kostar: Why Beer Matters.


Reservationer: Den ska gå att köpa till Sverige, men jag har inte testat själv.  Jag vet inte om moms tillkommer. Den går tyvärr inte att köpa hos Amazon UK.

3 kommentarer:

 1. Jag gick till Android Appstore på min Samsung S2, sökte på Kindle och fick en gratisapp. Sedan loggade jag in på Amazon med mitt vanliga Amazon-konto - samma epost och lösenord gäller för Amazon i alla länder. Så var det bara att söka på Evan Rail och boken fanns där att köpa och ladda ner. Allt klart på 10 min.
  Nu återstår bara att läsa boken, men eftersom Evan skrivit den tvekade jag inte en sekund efter våra samtal i Söderbärke. Köp!

  SvaraRadera
 2. Jovisst ja, det blev ingen moms. Amazon har bara dragit 4,59 USdollar på mitt kort.

  SvaraRadera
 3. Jag knackade in Evan Rail på min Kindle och tryckte på köp-knappen så var det fixat. $4.59 inklusive skatt kostade det.

  SvaraRadera