2012-01-14

Stone-provningen


Det var ju öppen ölprovning på De Klomp idag, temat var Stone Brewing Company. Och för en gångs skull hade jag möjlighet att gå som en vanlig gäst, vanligtvis är jag upptagen med annat eller så håller jag provningen. Mycket folk kom det, och förväntningarna var höga.

Provningsledare Bobo var verkligen i form idag, i alla fall verbalt. Jag hade satt mig så att jag inte såg någonting, men jag har ju å andra sidan sett honom förut. Han passade dessutom att småhåna mig för att jag placerat det Kaliforniska bryggeriet i östkustskolan. Väderstreck är bara en social konstruktion, det säger jag bara!

Tog lite anteckningar under resans gång:
  1. Levitation Ale. Amber ale… Lite frän humledoft; Citrus och mycket blommor. Karamell. Rätt lätt. Frisk, inte dammig. Citronzest och grädde i eftersmaken. Rätt svag kropp. Skissbetyg: 3,75.
  2. IPA. Snygg apelsindoft. Ren. Lite mörk rom. Aningen vassa kanter på beskan. Stor. Lätt alkohol. Klar och tydlig beska, snyggt rå. Stor humle. Krispig! Skissbetyg: 4,25. 
  3. 15th Anniversary Escondidian Imperial Black IPA. Fattoner i doften. Söt. Beska. Rätt mycket kakao. Efter en stund hittar jag exakt vad den smakar: Som körsbär i likör-pralinen i Aladdin-asken! Chokladtonerna blir allt tyngre. Beskan är mycket ren. Mörk rom även här. Stor lång efterbeska. Maskrosor i slutet. Stilen verkar vara svår att få bra. Skissbetyg: 4.
  4. Belgo Anise Imperial Russian Stout. En RIS brygd med belgisk jäst och kryddad med anis. Tja, smakade väl ungefär så underligt som det låter – en öl som tar risker. Hostmedicin i doften. Spritig, någon vid bordet nämnde Sambuca. Kaffe, örtkryddor. Gräddkola. I smaken hittade jag ekfat, lakrits, nyriven mandel och Sambuca. Kolakakor och en rätt hård alkohol. Sött slut. Skissbetyg: 3,25.
  5. Ruination IPA. En gammal extemöl-favorit, men är den fortfarande lika bra? Som Bobo konstaterade är den långt ifrån den beskaste, starkaste och tuffaste som den en gång var. Men den håller fortfarande, inte minst tack vara den magnifika efterbeskan som räcker halva dagen.
    Söt humle i doften, lite metall, vetemjöl, lemon-lime och … gurka? Smaken är besk, men förvånande tunn i kroppen. Citrongodis. Torra smaker av buljong. Åter finner jag maltigheten rätt tunn, men är det västkust så är det. Beskan ligger kvar och växer länge. Sött slut med aningar av mörk rom även här. Skissbetyg: 4,25
  6. Oaked Arrogant Bastard Ale. Torra gröna frukter. Citrusarom. Viss karamellton. Virke i doften. Smaken är lite träig, kroppen är stor. Söta äpplen. båda gröna och röda. Flera av deltagarna tyckte sig känna diverse kokta grönsaker och olika sorters kål. Inte riktigt lika bra som den vanliga. Skissbetyg: 3,75.
Kommande provningar på De Klomp:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar