2012-01-27

Cantillon Blåbær Lambik

Nästa öl under lördagens provning var något mindre exklusiv, men bara något: Blåbær Lambik, en fruktlambic från Brasserie Cantillon på 5 %. Den bryggs tillsammans med Jeppe från Ølbutikken i Köpenhamn (och tillika Evil Twin) som plockat blåbären som ingår i ölen. Den säljs i begränsad upplaga (1.000 stora och 1.000 små flaskor säger ett vagt minne? 100 små + 100 stora) en gång om året sedan 2005.

Den här flaskan är från den senaste batchen, 2011.

Men jag stod faktiskt inte och köade på Istedgade i somras, det gjorde däremot Daniel från den just nu islagda bloggen Schnille & Schmak. Av någon anledning tyckte han att jag kunde få köpa den lilla flaskan som han blivit tilldelad, och jag var inte svårövertygad att komma förbi Göteborg för att hämta. Tack tack tack tack tack!

Färgen på den klara vätskan är klart blåbärs-violett. Jag har förstått att den här med åren blir allt mer brun, men nu är den väldigt klart lilafärgad. Det lilla skummet är babyrosa.

Doften är syrlig. Jod. Stall. Blåbär.

Smaken är torrt syrlig med aningar av vitvinsvinäger. Färska svarta vinbär och pressade blåbär.Jod och lite kemikalier. Den är mycket mjukare i smaken än andra Cantillon-öl jag druckit. Syran övergår i en ton som påminner om syrligheten (men inget annat) i apelsinjuice. Aningar av citrus-skal. Avslutningen är lång med massor av blåbär.

Kolsyran är lätt, de små bubblorna friska. Vätskan är lätt och mycket torr.

En utsökt balanserad och ytterst lättdrucken lambic. En av de godaste öl jag druckit på många år.

Betyg: 4,88. Tillgänglighet: Köpt via ombud i Danmark. Pris: 120:00 DKR. Bäst före: -

Bild: Björn Elenfors.

4 kommentarer:

  1. God öl! Hoppas det kommer en ny batch 2012. :)

    SvaraRadera
  2. Hej där. Jag såg att du recenserat FolkALE. Jag intervjuade männen bakom ölen veckan som gick. Går att läsa här http://www.direktpress.se/sodermalmsnytt/Noje/Fin-indier-hotar-fulolen/

    SvaraRadera
  3. 100+100 flaskor var det i år, plus några ytterligare småflaskor för Mikkeller Bar och drink-ins på Ölbutikken. Lite fler flaskor var det nog föregående år, men inte så mycket som 1000+1000 väl?

    SvaraRadera