2012-01-07

Dagens provning. Och kommande.


Idag var det ölprovning på De Klomp. ”Starka öl” var temat, vi hade gått ut och lovat att ingen öl skulle vara svagare än 12 %. Det var nästan omöjligt att gissa sig fram till en bra ordning på de provade ölen, så jag tog dem efter styrka enbart. Såhär blev det:
 1. Mikkeller Black Hole Barrel Aged Tequila Edition
  Vi gick ut lugnt med en öl på 13,1%… Man kände verkligen den oljiga tequila-smaken med sina toner av kaktus-saft och gröna frukter. Komplex.
 2. De Molen Bommen & Granaten
  En ljusare sak, ett amerikanskt barley wine på 15 % från Holland. Vansinnigt söt. Övermogen frukt och kola-karameller. Oväntat lättdrucken.
 3. Sigtuna Ace Of Spades 2011
  DIPA på 15 %. Ganska så humlig utan vansinnesbeska, med tydliga smaker av honung.
 4. BrewDog Black Tokyo Horizon
  Samarbetet mellan Mikkeller, Nøgne Ø och Brewdog med inspiration från deras starka svarta öl. Mjuk och rund. ganska söt. 17,2 %
 5. Brewdog Tokyo*
  När jag först läste om den här imperial-stouten på 18,2 % som kryddats med tranbär och jasmin var jag väldigt skeptisk. Men det fungerar fantastiskt bra ihop och skapar en fruktighet som inte påminner om något annat. Min favorit.
 6. Sigtuna Ace Of Spades 2010
  Sveriges starkaste öl, en russian imperial stout på 18,5 %. Har lugnat ner sig något av det 1½ år den haft på flaska, men är fortfarande lite enkelspårig. Det finns bränt gummi, en aningen besk sötma men inte så mycket mer. 
Bra med folk, intresserad publik och några nya ansikten. En trevlig men krävande eftermiddag. Såhär efteråt är jag speciellt nöjd över att inga frysdestillerade ”öl” serverades.

Framtiden för provningarna är planerade enligt följande:

14 januari. Bobo håller i en Stone Brewing-provning eftersom krogen just fått in en massa öl därifrån.

21 januari. Den här gången visar Bobo upp de öl som inte serverats på krogen tidigare.

11 februari. Jag håller i en provning där vi åter fokuserar på humle med 6 öl som vardera innehåller endast en humlesort.

Gemensamt för provningarna är att de hålls 14:00-15:00, kostar 150:- och att krogen efteråt är öppen som vanligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar