2012-01-10

Krušovice Černé

Krušovice Černé är en schwarzbier från tjeckiska Královský Pivovar Krušovice på 3,8 %. Det var en av de två flaskor jag fick innan Stockholm Beer i höstas, och en mycket bra öl att dricka under januari, som jag just utropat som drick-upp-det-där-som-blivit-kvar-månaden. Samt som en hyllning till mina fd kollegor som nu är nere i Tjeckien och gör nytta.

Jag har redan recenserat denna öl på BeerAdvocate. Dels som folköl på flaska hösten 2006 då jag gav 3,98 i betyg, dels den starkare variant på 4,4% som bryggs för den nordiska marknaden – den fick hösten 2008 betyget 3,93.

Så jag snabbrecenserar lite sådär.

Färgen är mycket mörkt varmbrun (70 EBC), vätskan klar. Det fina 3 fingrar ojämna skummet är ljusbrunt, det sjunker långsamt utan att lämna några rester.

Doften… Rostad och lite karamelliserad med en del hö, nyklippt gräs, ängsblommor. Torra lite vörtiga toner. Melass.

Smaken är lätt maltig med torra rostade/karamelliserade toner. Lite pumpernickel och knäck. Blommor och hö i den fina friska beskan som ändå känns mjuk. Sötma finns men bara i bakgrunden. Kroppen är relativt lätt, men de fina rostade tonerna gör ölen lättdrucken utan den minsta blaskighet. Elegant mjuk beska, torkade blommor och lite maltkarameller i eftersmaken.

Kolstan är frisk, de medelstora bubblorna många och friska utan att bli vassa. Vätskan är något torr och ganska lätt.

Jodå, den här gick ner dan här gången också. Trevligt att ha den här alkoholsvagare varianten som känns något fräschare och hinkbar än den starkare varianten. Den här ölen finns också i en aningen lättare folkölsvariant också, som jag också tycker om.

Skiss-betyg: 3,92. Tillgänglighet/pris: Varuprov. Bäst före: 22 . 05 . 2012.

8 kommentarer:

 1. Jag brukade köpa 3,5:an på olika livsmedelsbutiker då och då, men jag har inte sett den på minst ett par tre år nu. Finns den fortfarande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enligt importörens reklambyrå så har du helt rätt, den finns inte kvar längre. Det jobbas dock på att få tillbaka den.

   Radera
 2. Den här ölen är grym tycker jag och det är synd att vårt upplägg med folköl i butik och starköl på systemet gjort att vi fått två varianter istället för "originalet". När jag var i Tjeckien för några år sedan var det just denna ölsort som fick fylla bagageutrymmet. :)

  -Jimmy

  SvaraRadera
 3. Tack!
  Det blev dock ingen Krusovice i Tjeckien, utan bara Staropramen Färsköl och Dacicky. :-)
  /Joakim

  SvaraRadera
 4. köpte en burk Krusovice mök "creme" hos systembolaget
  (Giraffen Kalmar) - det var ett av de bästa öl jag har
  drucket. I dag 16.08.02 beskrev jag burkens utseende utan resultat. På internet hittade jag burken. Vad
  systemet är jag van vid "att måste beställa" Anders

  SvaraRadera
 5. Det är nu länge sedan jag levde och bodde i Franken, som ligger i norra Bayern. Franken är nog ölens nummer
  ett i Tyskland. Vid mina besök i Tjeckien hopapades jag på mellanölets återkomst i Sverge eftersom ölen ofta har den styrkan / Anders

  SvaraRadera
 6. De goda ölen i Tjeckien och Franken

  SvaraRadera