2012-01-01

Den obligatoriska nyårskrönikan för 2011 - 1


Jag håller med Dilbert.

Man något slags sammanfattning ska jag väl få ur mig.

Bäst att börja med det enklaste, de öl jag i år gett högst betyg i recensionerna:
 1. Uerige Altbier
 2. Wilde Rose Bamberger Kellerbier
 3. Cantillon Iris (2005)
 4. BrewDog Alice Porter
 5. Cantillon Gueuze 100% Lambic
 6. Oppigårds Humlelager
 7. Oppigårds Spring Ale
 8. BrewDog Hello My Name Is Ingrid
 9. Ljuva Livets Ängöl (ÄSB)
 10. Port Brewing Mongo
Det öl i år jag gav mest avvikande betyg (jämfört med de andra recensionerna på BeerAdvocate) var  S:t Eriks Sommarale med +19,1 % och Eskilstuna Anders Dubbel IPA med -83,7 %. Den senare har jag smakat flera gånger därefter och vissa gånger har den varit bra, andra gånger lika hemskt fullproppad med gröna äpplen som när jag recenserade den.

Jahapp. Vad mer ska jag skriva om?

Tysklandsresan bör nog komma med. Första gången jag åker på en tågluff till detta underskattade öl-land. Det var lite pirrigt att åka iväg utan helt klar resplan, men allt slutade väl. Fast nästa gång jag gör något liknande ska jag ytterligare hålla ner alkoholkonsumtionen så att inte magen havererar efter halva resan. Och ha med massor av Samarin.

Höjdpunkterna var annars flera på resan. Det småsömniga sommar-halvtomma Hannover. Altbier-metropolen Düsseldorf där jag inte drack en droppe öl men väl fick se personalslagsmål på Mc Donald's. Köpenhamn på tillbakavägen, lika torrlagd där.


Och Bamberg. Bamberg, mmm Bamberg. Dagarna där måste ha varit årets ölhöjdpunkt! Jag har ju hört och läst och sett en del om denna frankiska pärla, och den var dels som väntat, dels annorlunda. Som det brukar vara. Jag hade väntat mig öl och bryggerier, men inte de väl bevarade stadskärnorna. Eller åskvärmen som slet en del på en oförberedd resenär.

Har jag gjort några mer ölrelaterade resor? Det som först kommer upp i huvudet är Göteborg Porter Festival i höstas. En förtjusande festival, kanske den festival med bäst stämning jag varit på hittills. Och så bara svart öl. Samt att jag äntligen fick dricka Carnegie Starkporter från åttiotalet. Häftigt.

SMÖF måste också omnämnas. Jag har varit där tidigare, men den här gången var jag där som bloggande volontär. Både jag och andra har sagt det tidigare, men det tål att upprepas: Att få en hel liten ort att ställa upp och jobba så hårt under en helg är imponerande, speciellt när jag nu fått se det lite från insidan. Tack, Malte! Fast jag har inte kommit över att jag i blindtest sågade en av mina favoritöl. Ack ack.

Jobba gjorde jag också på Linköping Beer Expo, där jag höll tre överrasknings-ölprovingar där den ena var mer obskyr än den andra. Det blir en mässa även i vår, vilket jag redan ser fram mot. Även detta år kommer jag att hålla ett par provningar.


Jag hittades också halvjobbande på Allt Om Öl Festivalen i Eskuilstuna där den soliga sommardagen och ett litet men entusiastiskt utställarfält skapade en mycket avslappnad och trivsam festival.

Fasen vad festivaler jag var på, trots allt. Stockholm Beer. Har slog jag på stort och bevistade Nacka Standmässan tre dagar. Intressant var ölbloggar-mötet, kul att få träffa de människor man annars bara läser om.

Och så var jag jag några dagar i Göteborg under sensommaren, mest för att få andas ut och dricka någon öl. Känna lite på stan, liksom. Och tjôta med bryggare Bingebo. Det är också ett ljust minne från året.

Dessutom fick jag i våras en av de finaste utmärkelserna i ölsverige: Svenska Ölfrämjandets Guldpin, som jag fick vid årsmötet som hölls på De Klomp. Jag blir lika stolt varje gång jag läser diplomet som hänger på mitt arbetsrum.

Fast allt har inte varit bra för mig. Jag har en förmåga att ta på mig en massa skoj uppdrag och jobb. För mycket, visade det sig och jag drabbades av en hel del stressymtom under tidig höst.

”Rensa bort det mindre viktiga” var kuratorns råd. Så det gjorde jag. Därför blev bloggandet lite mindre ambitiöst än vad jag tänkt mig, framför allt ströks den handfull intervjuer jag tänkt göra under hösten. Likaså har jag dragit ner på inköpen från Systembolaget, jag köper nästan inga stora flaskor och inga vinkällar-varor som jag inte är ärligt intresserad av (mestadels svensk öl).


Ölprovningarna på De Klomp fick också ransoneras, till en i månaden. Det här var en tidvis knackig process som nu löst sig till något bättre för alla inblandade, vilket känns skönt. Jag har också tackat nej till att hålla andra ölprovningar under hösten.

Fast bloggandet har inte varit självklart enkelt alla gånger det heller. Ofta har recensionerna gått som en dans när jag skriver in dem på BeerAdvocate, men varje bokstav har fått slitas fram när jag sedan ska skriva in dem här. Och notis-inläggen har ibland känts sega: ”det där har ju redan en annan blogg skrivit om för flera timmar sedan!” Trots detta har jag skrivit ungefär lika många texter som 2010.

Bloggosfären har utvecklats under året. Det har mognat, och många har funnit sin form och nisch. Samtidigt som det kommit nya hungriga, har andra valt att lägga av eller göra ett längre uppehåll. Också det ett tecken på mognad, tror jag. Fast många av dem är saknade. Jag tror jag är den svenskspråkiga ölblogg som hållit på längst nu, inte illa för någon som är så rastlös.

Det blir en del II, där jag ska fundera över ölläget idag.

6 kommentarer:

 1. Tack för en väldigt bra blogg Magnus! Din guldpin från ölfrämjandet var mycket välförtjänt!

  SvaraRadera
 2. Kan bara instämma!

  SvaraRadera
 3. @anonym: Visst ja, det skulle jag ju också nämna!

  SvaraRadera
 4. Kan bara tacka för att jag får läsa en så välskriven blogg och önska att den fortsätter på detta eminenta sätt.
  Mvh Malt.P

  SvaraRadera
 5. Som läsare kan jag ju säga att det ett tag märktes på ditt språk att du inte mådde helt hundra.

  Det är skönt att se att du mår bättre igen!

  tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
 6. Sven-David Svensson2 januari 2012 kl. 18:19

  @bark
  Ett STORT TACK för Din trvliga ölblogg. Kan bara instämma med de övriga inläggen.

  En god fortsätning på ölåret 2012 önskar jag dig.

  SvaraRadera