2012-01-25

Jacobsen Birthday Brew

Första ölen ut i lördagens provning kan mycket väl vara den raraste öl jag druckit: Jacobsen Birthday Brew, en öl från danska Carlsbergs egna mikrobryggeri Jacobsen. Enligt bryggarna själva har vi här att göra med ett ”ekfatslagrat torrt ljust barley wine jäst med Champagnejäst” på 10,1 %.

Ölet skapades som den del i firandet av grundaren J.C. Jacobsens 200-årsdag 2 september 2011. 200 flaskor togs fram och placerades i den vanliga Jacobsen-storflaskan vilken levererades till mig i en mässingsbeslagen trälåda.

Min förvåning och tacksamhet var stor när jag hittade en av dessa få flaskor hos mitt paketutlämningsställe i höstas, och bestämde snabbt att den skulle sparas till något speciellt tillfälle. Om inte annat för att trekvarts liter 10,1 %-öl är lite jobbigt att få i sig på egen hand.Ölets exklusivitet verkar faktiskt vara så exklusiv: Jag ser inte en enda recension ens på Ratebeer!

När ölen hälls upp möts jag av en mycket ljus halmgul klar vätska (4 EBC) med en hel del champagne-liknande bubblor på glaset. Ett litet vitt skum som inte lämnar några rester på glaset.

Doften är frisk med vissa fenoliska toner, lätt belgisk jäst. Likheterna med Champagne finns där, helt klart. Jag hittar också lite vanilj och syrliga vitvin-toner liksom lite mjuk alkohol.

Smeken är oerhört mjuk men också ganska torr. Fin vaniljsmak. Den blir efter en stund något sötare men fortfarande väldigt ren och rätt lätt. Eftersmaken bjuder på en tillbakahållen fruktighet som mest liknar färskpressad äppelmust. Slutet är enormt rent och klart i smakerna.

Kolsyran är ganska stark, bubblorna aningen för kortlivade. Vätskan är lätt.

En öl som påminner mycket om Deus och andra champagne-öl, men den här kändes som ännu renare och klarare i smakerna. Troligen den renaste ölupplevelse jag haft. Det här skulle kunna vara en perfekt aperitif-öl och ett utsökt alternativ till torrt mousserande vin.

Öl de luxe.

Betyg: 4,43. Tillgänglighet/pris: Varuprov. Bäst före: noterades inte.

7 kommentarer:

 1. Strange how the same beer can be experienced completely differently by different people. I opened my bottle on New Year's Eve to great hype and expectation but it fell woefully short on both counts. Strange untreated wood vibe and odd fruit notes. I just didn't get this beer at all.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi drack den rätt så kall, jag tror den vann på det.

   Radera
 2. Mine was fairly warm I suppose. I was thinking Barley Wine.....

  SvaraRadera
 3. Bark! Jag har under årens lopp räknat ut hur mycket pengar du lagt på öl (när du angivit priset). Vill du veta?

  SvaraRadera
 4. Öl som inte sålts på mässor, krogar eller affärer brukar inte tillåtas på betygshemsidorna. Jag vet inte om detta är fallet här, men det kan vara anledningen! Kul att ölen smakade, man blir lite avis! :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har försökt att titta igenom BeerAdvocates regelsidor, men hittar faktiskt inget som är relevant för den här frågan.

   Radera