2012-01-30

Innis & Gunn Irish Whiskey Cask

Jag har inga problem att erkänna att jag är extremt skeptisk till öl från skotska Innis & Gunn. Visst, jag var överväldigad första gången jag drack deras ursprungsöl Oak Aged Beer, och gav 4,3 i betyg.

Men då, tidigt 2005, var det få som gjort något liknande. Numera har var och vartannat bryggeri gamla whiskyfat liggande i något hörn och till och med Carlsberg Sverige har gett sig på detta koncept.

När jag senare druckit deras öl har jag varit betydligt mer skeptisk och irriterats på den överdrivna sötman och den dominerande smörkola-tonen som ytterligare förstärkts av fatlagringen. Tunga och kladdiga. ”Nja” har jag exempelvis tyckt om India Pale Ale som fick 2,38 (recensionslänk).

Så när jag blev erbjuden varuprov av den Innis & Gunn-öl som kommer i mars-släppet så tänkte jag ignorera det. Tills jag läste hela texten en gång till och insåg att de dels lagrat på irländska orökiga fat, dels börjat med en imperial stout. Plötsligt kändes det som att jag borde ge den här ölen en chans.

I morse fick jag paket, och den här gången ska jag banne mig recensera innan den tagit slut på Systembolaget. Så att reklambyrån får valuta för sitt arbete.

Färgen är djupt varm-mörk-brun (75 EBC), vätskan klar. Det kompakta tre fingrar höga skummet håller sig kvar länge, men lämnar inte mycket rester på glaset.

Doften har tydliga starka toner av ekfat, whiskey och massor av alkohol. Ingen rökighet. Söta toner av torkad frukt, lite rostad malt och knäck. En hel del nötter finns här också.

Smaken är mjuk, nästan gräddig. Färska och torkade frukter, lite nötter och en länsamt växande alkohol-tyngd whiskeysmak. Den saknar den där smörkolan och intensiva sötman jag retat mig på i deras andra öl. Torra träiga ekfatstoner finns det dock. Medelstor kropp. Eftersmaken har växande toner av rostad malt, gröna frukter och bär (kiwi) samt ytterst torra ekfat-toner. Avslutningen är mycket torr med värmande alkohol.

Kolsyran är lätt med massor av små mjuka bubblor. Vätskan är mjuk.

Bättre än de andra… Jag tror det beror på att den här är mer lik andra icke fatlagrade imperial stouts än vad de andra ölen varit lika sina ursprungliga ölstilar. Och så vet vi ju sedan tidigare att just starka svarta öl funkar i fat.

Betyg: 3,88. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva lansering mars 2012. Bäst före: 112711510 (vad nu det betyder).

Bild: Innis & Gunn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar