2011-04-29

Zillertal Pils

I vintras var min vän Peter i Österrike för att åka skidor. När han ändå var där så köpte han några flaskor av den lokala ölen från Zillertal Bier. Tack tack! Bryggeriet verkar vara ett mycket traditionellt ställe som tillverkar de klassiska tyska öltyperna utan stora åthävor.

Den första ölen därifrån blir deras tyska pils Zillertal Pils som ligger på 4,9%.

När jag häller upp den i min SMÖF 2008-pilsnerflöjt ser jag en klargul färg (7 EBC) och en klar vätska. Det jättehöga hårda skummet är klarvitt, det sjunker långsamt ner och lämnar en massa tunna skumrester på glaset.

Doften är maltig och söt med en lätt metallisk beska, toner av nybakt franskbröd, nyslaget gräs och en aning margarin. Det är genomgående rena dofter.

Smaken är först söt-besk, torr och mycket blommig med lätta antydningar av smör. Den krispiga beskan är mellan medelstark och stark. Det finns toner av nybakta småfranskor dessutom. Eftersmaken har en mjuk sötma, färska och torkade blommor och mer av den här krispiga beskan. Avslutningen är aningen smörig.

Kolsyran är medel till stark, de små bubblorna är rätt mjuka i munnen. Vätskan är medelmjuk.

Oooh. Så delikat! Och så lättdrucken! Varför går det inte att göra sånt här i Sverige?

Betyg: 4,4. Tillgänglighet: Köpt i Österrike. Pris: Gåva. Bäst före: 27/06/11.

1 kommentar:

  1. Kanske för att bryggeriet skriver "Seit 1500" på flaskorna och bara gör några traditionella sorter. Ge Grebbestad några sekel så kanske vi kan få en lika bra svensk pils.

    Den är ännu godare på plats. :>

    SvaraRadera