2011-04-24

Henriks hembrygder: Maibock

I eftermiddags kom schemat för oss domare i hembryggar-SM 2011. Jag ser verkligen fram mot att få bedöma alla inlämnade bidrag i de klasser som Linköping fått sig tilldelade om en vecka.

Jag firar detta med att fortsätta tömma den påse med hembryggder jag fått av Henrik, läs gärna mer om dem här.

Först ut i kväll blir Maibock. Om den står det på den bifogade lappen följande:
Maibock, modern ljus bock med otraditionell humle, 8 veckor på flaska. 6,8%.
När jag öppnar kapsylen möts jag av ett kort fräsande och pyttelitet rök. Vätskan är ordentligt grumlig med lite partiklar, trots försiktig dekantering. Färgen är ljust brun (25 EBC), det tre fingrar höga skummet är varmvitt och sjunker rätt fort utan att lämna mycket rester på glaset.

Doften har en ganska inbjudande ton av humle med lite vax/stearin, en mjuk sockersötma och en ton någonstans mellan müsli och sirapslimpa. En lite otydlig beska i bakgrunden som ändå märks där. Det luktar faktiskt ganska gott, även om det finns något slags smör i bakgrunden som stör en aning.

Smaken är friskt besk, och jag tycker att maltsötman framträder som den ska göra i en bock. Annars finns en mycket ren beska och knappt kännbara spår av alkohol i bakgrunden. Det är genomgående rent och prydligt, kanske med lite för mycket humle (jag anar lite grapefrukt och svartvinbärsblad). Eftersmaken är mer problemetisk, den försvinner iväg fort och lämnar enbart en kliniskt besk ton och värmande alkohol efter sig.

Kolsyran är kraftig och frisk, bubblorna nästan lite vassa. Vätskan är torr och lätt.

En öl utan större fel. Problemet är snarare det motsatta; smakerna hänger inte kvar i munnen utan försvinner iväg för fort. Vilket också gör den till den mest hinkbara ölen i samlingen, i alla fall hittills. Lömsk. Lite längre större smak och renare vätska, så är den här hemma!

Betyg: 3,025.

1 kommentar:

  1. Hej,
    Jag hade också hoppats på lite mer kropp och maltighet i den här ölen som jäste ut lite mer än förväntat. Det blev lite mer av en stark högst drickbar lager istället. Kanske är den heller inte tillräckligt ren i smaken och lite för hög kolsyra för en bock.

    Intressant det där med smöret du känner i bakgrunden. Jag har nämligen odlat upp och använt jäst från några flaskor Bernard som är en opastöriserad tjeckisk högst drickbar pilsner. Tjeckiska pilsner har som bekant mer eller mindre diacetylkaraktär.

    SvaraRadera