2011-04-28

Ska ESB Special Ale

En present från en vän, som på något sätt kommit över den här burken med ESB Special Ale från Coloradobryggeriet Ska Brewing Company. Det är en brittisk ESB på 5,7%.

Doften är mjukt söt med rätt så mycket beska. Söt limpa, lite fruktighet och toner av gräs, blommor och aningar av alkohol och smör.

Färgen är bärnsten med lite rött (25 ECB). Vätskan är klar. Den varmt beigea skumkronan är fingertjock och kompakt. Den sjunker sakta ner och lämnar lite snygga skumrester på glaset.

Smaken är betydligt beskare än de brittiska originalen, som är betydligt mer maltfokuserade. Fast det är snyggt gjort och inget som stör, bara lite annorlunda. Annars känner jag igen alla smaker som ska finnas med: Lite karamell, smör, söta frukter, hö och blommor och lite snabbt förbipasserande alkohol. Kroppen är medium till full. Eftersmaken har en del brödtoner, lite alkohol, frukter och örter samt toner av maskrosor och smörblommor. Slutet har maltiga toner av franskbröd.

Kolsyran är stark men ganska kortvarig. Mycket små bubblor. Medelmjuk vätska.

En trevlig ESB som har en amerikansk twist utan att förlora sina brittiska rötter. Och för att citera texten på burkens sida: Lip Up Fatty!

Betyg: 3,85. Tillgänglighet: Okänd. Pris: Gåva. Bäst före: Svårläst, står det 04/10/11?

4 kommentarer:

 1. Finns att beställa som privatimport eller tjata hål i huvet på krogar att ta hem den!!
  Vi har även Modus Hoperandi back in business, även den på burk som är SKA´s framtida melodi/Jugge

  SvaraRadera
 2. Jugge: Har du något pris på Modus på burk?

  SvaraRadera
 3. Drack den för en tid sen på Tröls i Malmö, riktigt trevlig öl!

  SvaraRadera
 4. Om det finns ett BadManners citat på burken så måste det ju vara bra ;-). Trevligt med kompisar som tänker på en när dom hittar ett ovanligt öl:

  SvaraRadera