2011-04-01

BeerSweden & Brewdog Hello My Name Is Ingrid

Redan en av årets mest omtalade öl: Grannbloggen BeerSweden blev erbjuden att brygga en batch öl hos skotska BrewDog. Darren lät läsarna avgöra stilen – det blev en amerikansk dubbel IPA bryggd med hjortron – och namnet, Hello My Name Is Ingrid. Alkoholhalten är 8,2% och underrubriken ”a sophisticated Bergmanesque beer”.

Doften är aggressivt besk och humlig med en distinkt, närmast skarp syrligt fruktig ton som får mig att tänka på kiwi, lime, pomerans och en aning hjortron. Viss sötma och alkohol i bakgrunden.

Färgen är djupt bärnsten med en aning guld-orange (27 EBC). Vätskan är nästan klar. Det fingertjocka skummet är varmt smutsvitt och mycket kompakt. Det sjunker mycket långsamt och lämnar lite skumrester på glaset.

Smaken är humlig och besk med värmande alkohol. Söta sylt-smaker, lite hjortron, hallon, apelsiner och lime. En stor genomgående beska och stor kropp. Eftersmaken är fruktig med massor av humle med brödlik malt. Hjortronsylt i slutet.

Kolsyran är medelstark med små bubblor. Vätskan är len och lite kladdig.

En mycket elegant DIPA med en extra lite lyxig fruktsmak som faktiskt funkar ihop. Vad jag framför allt gillade var att hjortronen inte var med som någon gimmick, här bidrog den till en botten för humlen. Stort tack till Tommy som lät mig få en flaska ur hans kolli!

Betyg: 4,6. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment släppt 1 mars 2011. Jätteslutsåld. Pris: 39:90 för 330 ml. Bäst före: 31-01-12, batch 424.

9 kommentarer:

 1. Jag har funderat på en sak angående dina recensioner. Du skriver ofta att du känner beska i ölets doft, jag personligen kan inte påminna mig om att jag någonsin uppfattat någon doft som besk. På samma sätt har jag heller aldrig uppfattat en doft som salt (däremot sött och surt). Kan man verkligen dofta sig till beska och sälta eller finns dessa bara på tungan?

  SvaraRadera
 2. @Anonym: Jag tycker att jag kan lukta salta och beska toner. Å andra sidan kanske det inte är den rena kemiska beskan och sältan, utan ämnen som jag associerar med salt och beskt. Luktsinnet är ett knepigt område (som jag bland annat funderat över här).

  SvaraRadera
 3. Jag tycker mig också känna att något luktar beskt, och som sagt så har det med associationer att göra. De ämnen som gör att vi registrerar beska lär inte dunsta och då kan vi inte heller uppfatta dem med näsan. Smaklökarna som uppfattar beska är dock ganska lika de sensorer vi känner dofter med, så möjligtvis skulle man kunna känna beska om man häller öl i näsan ;)

  SvaraRadera
 4. Har inte bärfis en typiskt besk doft tex:)?

  SvaraRadera
 5. Sött, salt, surt, beskt och umami kan uppfattas av tungans receptorer. Allt annat sitter i näsan. Prova att smaka på socker och kanel när du håller för näsan. Du kommer känna smak av socker men det är först när du släpper taget om näsan som du kommer att känna kanelen!

  SvaraRadera
 6. Säkert grym öl. Hade så gärna velat prova. Bolagets system för e-beställning gör tyvärr att det blir rena lotteriet vem som får det man beställt och inte. När manlägger sin beställning spelar ingen roll, bara vilken dag just ditt bolag beställer från just den leverantören. Brew Dog Tokyo tog tre beställningar och två olika bolag innan jag fick. Ingrid kan jag bara drömma om...

  SvaraRadera
 7. Nja, man bör känna kanelsmaken även när man håller för näsan, kanelaromerna går ju även upp "bakvägen", från munhålen via svalget upp i näsan.

  SvaraRadera
 8. Här kan jag inte låta bli att än en gång nämna Minuit de Soleil, den hjortronlambic som Akkurat lät Cantillon göra. Det var en riktigt fin öl där hjortronen befogat stod mitt i centrum.

  SvaraRadera