2011-04-04

Nils Oscar Hop Yard IPA

Sedan ett par år tillbaka har Nils Oscar Company en amerikansk IPA på 7,2% som de kallar Hop Yard. Den har tidigare till och från funnits på en viss lokal holländsk krog och uppskattats av gästerna.

Nu har den också kommit buteljerad på Systembolaget. Humlen har varierat, så här skriver de själva om den nu:
Likt en klassisk IPA är den rikt humlad. Det är en blandning av Cascade, Simcoe, Pacific Gem, Nelson Sauvin och Amarillo som alla har mycket fruktiga dofter. Dessutom är den generöst torrhumlad med Amarillo, Citra och Nelson Sauvin för att inte gå miste om de lättflyktiga humlearomerna.
Doften är besk med aningar av rök, fikon, örter och en lätt ton av aceton. Lite fruktig sötma i bakgrunden.

Färgen är bärnsten (16 EBC), vätskan klar. Det fingertjocka skummet är beige och kompakt. Den sjunker långsamt och lämnar en del rester på glaset.

Smaken är syrligt besk med en snabbt övergående rökig aning. Torra beska fruktiga toner (lime, physalis) och värmande alkohol. Lite bröd-lik sötma och lätt peppriga kryddiga toner Eftersmaken är något tung med alkohol, blandad exotisk frukt och en skarp beska. Avslutningen är torr.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna kortvariga. Vätskan är aningen kladdig.

En okej amerikansk IPA om det inte varit för den där konstiga röken i början. Jag minns den som betydligt bättre förut. Mycket bättre.

Betyg: 2,85. Tillgänglighet: Systembolagets strategiska nyheter 1 april 2011. Pris: 25:40 för 330 ml. Bäst före: 11 SEP (det här är, om jag tolkar de mystiska signalerna rätt, från batch 1).

Bild: Nils Oscar Company.

4 kommentarer:

  1. Från Patrick Holmqvist på Nils Oscar..

    "Hej!

    Vi har direkteldad vörtpanna vilket gör att vörten karamelliserar något. Det kan man gilla, eller ogilla. Det tillför dock en viss rondör, och kanske lite brända inslag.
    Pils är nästan det ljusaste vi kan brygga och kanske det man bör smaka för att detektera eventuell hussmak från pannan. Det är ju ett ganska naket öl. Nu är Pils slut, men ny laddning filtreras och tappas den här veckan.
    Man kan väl kanske också notera att det är karamellmalt i olika färger i liten (Pils), eller större (Imperial stout) mängd i alla våra öl. Det ger ju också mer eller mindre brända inslag."

    Tyvärr gör ju inte det ölet bättre. Dessutom är jag nästan 100% säker på att jag inte smakade någon rök i fatversionen trots att de tappar från samma tank till båda.

    SvaraRadera
  2. Upptäckte rök/brändhet/våta löv/hö, eller hur man nu väljer att benämna hussmaken, i fatversionen jag drack för två veckor sen men inte i den jag provade när ölet i fråga först dök upp (1 år sen?).

    SvaraRadera
  3. Ja herregud vilken besvikelse. Den enormt fräscha IPA'n som var en av mina favoritöl på SBWF 2009 var nu tung och klumpig. De ggr jag provat den på fat senaste åren har den varit grym så varför denna styggelse när vi äntligen fick chans att köpa hem den?

    SvaraRadera
  4. Jag är inte helt nöjd med denna IPA efter att ha läst beskrivningen på etiketten. Känner inte alls någon IPA-beska i doften utan det luktar mest "nils-oscar". Vet inte om jag känner så pga deras egen malt men misstänker att den sätter sin prägel på deras öl. Smaken hade inte alls den beska jag tycker en såpass alkoholstark IPA ska ha. En smakrik ale är det men jag hade betydligt högre förväntningar på beskan.

    SvaraRadera