2011-05-01

SM i hembrygd öl I


Gårdagen gick åt att döma två klasser i SM för hembrygd öl.

Jag har skrivit en lite mer detaljerad text om det hela, men eftersom jag inte har en aning om hur mycket jag kan säga innan hela SM är avgjort publiceras den inte förrän lördag kväll.

Men vi fick iväg två öl till finalen som alla fyra domare var överens om var riktigt riktigt bra och stiltypiska. Det är kul och bekvämt att en jurygrupp finns här i Linköping. En mycket trevlig grupp, dessutom.

Men det är klart, trots att vi bara hade 18 öl att penetrera så var jag rätt slutkörd på kvällen igår. Inte berusad, men mentalt trött och med överbelastad näsa och mun.

Det ska bli mycket intressant att se hur det går för de här två ölen i finalen i Stockholm nästa helg. Då genomförs också ”Folkets val” där besökarna får säga sitt. På grund av sen planering från SHBFs sida var jag redan bokad för en minisemester i Göteborg, så jag kan inte delta där. Trist, men det kommer väl fler chanser.

13 kommentarer:

 1. Trevligt att ni har en bra domargrupp där borta. Vi dömde 35 öl igår och jag och gnoff gick vidare till Reza vid sjutiden och efter en öl där var jag ännu mer utmattad än tidigare.
  Intressant att man kan bli så trött av att under en dömning dricka 70-100 cl öl på sex timmar.
  Det ska bli jätteintressant att se vilka öl som får medaljer.
  Sammantaget kan man säga att de hembrygder som tävlar bara blir bättre och bättre. Det är riktigt hög klass över lag.
  Cheers!

  SvaraRadera
 2. Göteborgsklassen avklarad med andra dagens dömningar idag, mycket bra brygder i år, men man blir ju väldigt mentalt slut.

  Kul att ni fått ihop en domargrupp i Linköping också!

  SvaraRadera
 3. Visst skickas det väl två brygder per kategori till finaljuryn på SM-dagen? Som där får tampas om guld- respektive silverplatsen?

  Bara lite nyfiken!

  SvaraRadera
 4. @Anonym: Nej. Guldet skickas vidare till finalen. Silver, brons och hedersomnämnanden utses under kategori-provningen. Om de utses alls. Mer om detta senare.

  SvaraRadera
 5. Aha, intressant. Det står annorlunda på SHBFs hemsida:
  "Domarna utser två öl som skickas vidare till finalen på SM-dagen, samt vilket öl som skall få bronsmedaljen i huvudklassen."

  Men det kanske har ändrats?
  /Tommy

  SvaraRadera
 6. Eller så är jag förvirrad.

  SvaraRadera
 7. Sorry, inte meningen att röra till det!

  SvaraRadera
 8. Det stämmer, vi skrev nog ingen motivering till silverölen.

  SvaraRadera
 9. Till Tommy:
  Det är nytt, tror det var från och med förra året (2010), att domarna i grundomgången utser samtliga prismedaljörer och inte bara bronset.
  Därefter skriver domarna motiveringar för silver och brons, samt hedersomnämnande, utifall att samtliga dessa medaljer delas ut, samt om några HO finns att ge.
  Guldölen, om det finns en värdig, skickas till finaljuryn som på själva SM-dagen skriver guldmotivering och väljer vilken öl som får representera Årets Svensk Hembryggare.
  Det har skiljt sig vad domarna gör helgen före och vad finaljuryn gör, detta är hur det ser ut i år samt hur det var förra året.
  All info på hemsidor är dock inte alltid uppdaterad.

  SvaraRadera
 10. Tack för infon!

  /Tommy

  SvaraRadera
 11. Ni ser - jag har knappt sagt något och redan lyckats röra ihop allt.

  SvaraRadera
 12. Hur blev det med den utlovade texten? :-)

  /Tommy

  SvaraRadera
 13. @Tommy: Den förkastades och skrevs om ett par gånger men är nu publicerad.

  SvaraRadera