2011-04-02

Clausthaler Classic

Clausthaler Classic är en alkoholfri (0,45%) ljus lageröl från tyska Binding Brauerei (som ingår i Radeberger-gruppen). Det är en av väldens mest sålda öl i sin nisch. Genom en egen specialteknik så är det här inte en öl där man fått en låg alkoholhalt genom lågt maltinnehåll, avbruten jäsning eller filtrering utan genom att förhindra bildandet av alkohol i jäsningen. Vad nu det betyder.

Eftersom jag i kväll ska vara utskänkningsansvarig på en synthfest på RFSL Linköping i samarbete med Nuclear Nation så tänkte jag att det kunde vara lämpligt att koppla av med ett alkoholfritt alternativ.

Clausthaler ja. Eftersom jag såg på tok för mycket satellit-tv ungefär 1988-1993 så kommer jag alltid att läsa det ordet med en omotiverat djup tysk basröst som går upp i ton i näst sista stavelsen. Det är väl min främsta koppling till märket.

Doften är maltig och väldigt söt med aningar av spannmål och gräs. Lite beska i bakgrunden. Om du aldrig besökt ett bryggeri och undrar hur det luktar när man kokar vört så har du ungefär svaret i den här drycken. I alla fall när den är kall. Det finns också den där typiskt lite tunga känslan i doften därifrån.

Färgen är guld (9 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga vita skummet sjunker ner ganska snabbt och lämnar tunna trådlika rester på glaset.

Smaken är söt med massor av spannmål och vört, kanske också lite deg. Viss beska i början. Toner av vanilj, honung, burkmajs och corn flakes. Smakerna är genomgående mjuka och gräddiga. Medelstor kropp. En kemiska toner i bakgrunden. Eftersmaken är mycket söt med toner av honungspastiller och beska örter. Beskan försvinner iväg rätt kvickt.

Kolsyran är stark och uppfriskande. Massor av små bubblor. Vätskan är aningen kladdig.

Ett klart acceptabelt alternativ till starkare öl, fast jag tror den skulle tjäna ordentligt på lite mer humle i alla bryggsteg.

Betyg: 3,43 (ska givetvis ses i ljuset av stilen). Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 11:50 (ICA Maxi Linköping). Bäst före: 02.08.12.

Bild: Radeberger Gruppe.

3 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson2 april 2011 kl. 19:20

  @Bark
  Denna öl har jag provat. Jag tycker som du att det är ett bra alkoholfritt alternativ till en vanlig öl. Jag brukar ibland köpa Jever Fun som är beskare. Har du provat den?

  Öl hälsningar
  Sven-David
  lund

  SvaraRadera
 2. @Sven-David: Den står på listan över öl jag ska prova när jag är klar med alla andra.

  SvaraRadera
 3. Sven-David Svensson3 april 2011 kl. 19:33

  @Bark
  Jag tror att de sk. alkoholfria ölen tillverkas genom sk vacumdestillation
  Det innebär att man "kokar" bort alkoholen vid väldigt lågt tryck. Efterom alkohol har lägre kokpunkt än vatten så förångas denna först och tas tillvara någon annanstans i processen. Rätta mig om jag har fel. Kan du undersöka detta med något bryggeri?

  Det finns någr svenska så kalade alkoholfria ölsom jag har provat. Spendup brygger Spendrup Premium Lager. Det är en rätt hyfsad öl som får godkänt. De brygger även Norrlands Guld alkoholfri.Detta öl är vattnigt och menlöst. Man kan inte förvänta sig annat när moderölet är uselt.

  Carlsberg brygger Carlsberg non alcoholic som defintivt inte är bra.Den är tunnn och blaskig.

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera