2011-04-10

Linköping Beer Expo - I provningarna


Den andra årgången av Linköping Beer Expo gick av stapeln igår och i förrgår. Till skillnad mot förra gången då jag akut-inhoppade att stå i en monter (Wicked Wine) så var den här för min del lite mer strukturerad och planerad.

Tanken bakom mina provningar har legat och mognat under ett par år, och konkretiserades ytterligare när några ölbloggare träffades för lite småprat vid Stockholm Beer & Whiskey Festival i höstas: Vi har ju en del kunskap kring öl och bryggerier och har förhoppningsvis marken mot öl-marken mer än de flesta. Hur vore det att utnyttja detta och låta oss plocka fram de verkliga guldkornen ur en mässas till synes outtömliga urval?

Planerna vidareutvecklades och konceptet skulle presenteras som ”Best of Bloggers”. Nu gällde det bara att sälja in idén någonstans. Vi kollade kalendrar och kom fram till att Linköping Beer Expo i april skulle vara lagom långt bort. Och jag kände ju redan Richard som arrangerar mässan.

Jag presenterade idén och fick gillade svar. Tiden gick.

Så närmade vi oss våren 2011. Richard började vilja ha lite konkretare svar om vi fortfarande var intresserade. Jag var det och frågade de andra som var med i den här gruppen. Inga svar. Utom ett, som förklarade att han inte hade tid just den helgen.

Det blev till slut jag som ställde upp.

Dagen innan mässan hade jag fått en hel del listor från utställarna, och tittade och funderade. Snabbt beslutade jag ett par saker:
 • Jag skulle bestämma de ingående ölen så sent som möjligt
 • Jag skulle ta med den oergonomiska netbooken och ta reda på det som utställarna inte visste.
 • Jag skulle arrangera 3 helt olika provningar, alltså skulle jag hitta totalt 18 intressanta öl.
 • Jag skulle bryta ner temat ”mässans bästa öl” i mer hanterbara subgrupper, utan att gästerna skulle veta det.
Så. Fredag kväll, direkt efter Saab-jobbet via Mc Donald's tar jag mig till Cupolen och sätter igång. Det var en massa trevliga människor som kom fram och hälsade och ville prata blogg och öl, men jag gav nog ett rätt stressat intryck, mest beroende på att jag var stressad.

Provningen på fredagskvällen som intern i mitt huvud hade temat ”Nybörjarprovning med häftigare öl” gick bra om jag tog något mer tid på mig än vad jag borde.

Så blev det lördag eftermiddag och jag fortsatte i samma stil, fast nu med svenska öl, och då utnyttjade jag det faktum att folket bakom ölen fanns på plats, och jag lyckades få tag i de mest navelskådande detaljerna om ölen.

Provningens clou enligt mig var Kellermaister Weiss, en provbryggd från Sigtuna Brygghus: En mycket snyggt utförd sydtysk hefeweizen som kanske inte riktigt slår Weihenstephaner, men långt efter var den inte. Sigtuna-gänget har allt mer snöat in på tysk öl och kör då såväl Accept som Kraftwerk i högtalarna. Jag ser fram mot mer!

Lördag kväll. Jag passade på att smyga runt när mässan var stängd 17-18 och leta ”konstiga öl”. Även den tuffade på bra, även om jag gärna fått ut 10 minuter till ur den.

När den var slut var även jag rätt sliten av att springa runt efter öl, surfa efter öl och under lediga stunder prova öl och prata med utställare, mässledningen och alla gäster. Det blev 16 intensiva timmar.

Samtidigt som jag känner mig nöjd med vad jag utfört är jag lite lite osäker hur provningarna tagits emot. Å ena sidan utlovades ”Ett urval av riktigt bra och intressanta öl” och inga mer detaljer, så ingen kan väl klaga på att de inte fick vad som utlovades. Fast ändå. Jag hade lite undermedvetet gjort provningarna så att det skulle funka för en besökare som gick på alla tre provningar – en mycket osannolik besökare – och, ja, jag kanske skulle lagt upp det på ett lite annat sätt?

Tål att tänkas på.

Hur är det med er, hur skulle er ideala provning på en ölmässa se ut?

2 kommentarer:

 1. Jag hade gärna gått på din "Sverige" provning om tiden hade funnits

  / Joel

  SvaraRadera
 2. Utan att ha vart på provningarna så tycker jag att det verkade vara ett kul upplägg att köra "nybörjarprovningar" i mer avancerad tappning.

  Gällande vad jag helst har för öl på en provning så spelar det inte så stor roll, men helst sånt man inte druckit förut eller att det görs på ett sätt som man inte provat den/de ölen förut (t ex flera öl av samma stil mot varandra, blindprovning, vertikalprovning etc). Då är det för mig mycket viktigare att det är en duktig provningsledare, och det är även viktigt att deltagargruppen funkar.

  SvaraRadera