2011-04-28

Notiser XLVIII


Det händer saker i Falkenberg i dagarna: Carlsberg Sverige uppmärksammar att varumärket Carnegie Porter fyller 175 år genom att brygga en specialversion som blickar bakåt.

Det är första gången man använder överjäst i modern tid i Falkenbergsbryggeriet. Ölen kommer sedan att tappas på träfat som lånats från Horse Heaven Hill Heaven Hill Destilleries. Bryggmästare på det här evenemanget är Garrett Oliver från Brooklyn Brewery.

Var och när vi kommer att få se den här ölen vet jag i dagsläget inte.

Senare uppdatering från Stefan ”Mohawk” Gustafsson: ”Den kommer nu ligga 8 veckor innan den tappas på stora flaskor. Förmodligen kommer premiären bli till Stockholm Beer Festival, och flaskorna kommer senare att bli en exklusiv lansering på Systembolaget.”

= = =

Missade ni chansen att dricka alla de 19 nya single-hop-alen på Mikkeller Bar härom veckan? Ny chans ges hos Babajan i Stockholm tisdagen 3 maj.

= = =

Köpenhamnsbesökarna påminns härmed också att fredag 29 maj 15:00 öppnar Ølbutikken i den nya större butiken på Istedgade 44. Givetvis firar de flytten med att sälja rar öl, både dansk och importerad.

= = =

För någon vecka sedan fick jag ett dokument från Systembolaget där de svarat på frågor från dryckesskribenterna. Bland annat visades att en halv liter starköl (gissar att de räknar på 5,6%) kommer att bli 70 öre dyrare om regeringens skattehöjning går igenom.

Vidare testas just nu kundterminaler på ett 20-tal butiker. Det tycker jag verkar som en bra idé, så man slipper haffa någon ur personalen bara för att fråga om en vara finns i butiken, och var den i så fall står.

Kundterminal. Foto: Magnus Skoglöf.

Vidare lite statistik från e-beställningen:
 • 60% av beställningarna är från Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala
 • Röda viner står för 50 procent av beställningarna och av dessa är hälften vin på flaska över 100:-
 • Snittbeställningen ligger i nuläget på 600:-
= = =

Porterfestivalen i Göteborg, ett samarbete mellan Svenska Ölfrämjandet, Porter Drinkers Associaton och Novotel, kommer att gå av stapeln för tredje gången i rad: 19 november är datumet du ska skriva upp!

= = =

Själv har jag just nu fullt upp med att mentalt förbereda mig för att döma mitt första Hembryggar-SM i helgen. Och att fixa med utlottnings-grejerna. Fasen vilket lyxpaket det kommer att bli!

6 kommentarer:

 1. Såg just att Carnegien skulle på 75cl flaskor. Skoj. Festligt även att jag råkade trilla på Göteborg Porterfestivals datum samma dag som du lade upp det. Vad är oddsen liksom.

  Daniel

  SvaraRadera
 2. @Daniel: Vi kanske fick samma utskick från arrangören?

  SvaraRadera
 3. Nä, jag fick inget utskick. Slank bara förbi hemsidan av spontan nyfikenhet. Underligt.

  Daniel

  SvaraRadera
 4. Eller, nej. Jag såg datumet på Ölfrämjandets hemsida. Så var det. Var det du som skrev in det dår?

  SvaraRadera
 5. Jag tror att Faluns systembolag har haft kundterminaler sen de bytte lokaler i oktober 2009. Väldigt smidigt och något jag saknar i Uppsala.

  SvaraRadera
 6. Sven-David Svensson30 april 2011 kl. 21:56

  Systembolaget på Traktorvägen 3 i Lund
  har en kundterminal. Bra att det finns. Det borde finnas en sådan i alla större butiker. Jag har inte provat den än.

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera