2011-04-14

Linköping Beer Expo - III lördagen

Otto skärskådar sortimentet

Linköping Beer Expo körde i år tre pass; fredag, lördag eftermiddag och kväll. Jag höll en provning på varje.

Så direkt efter Melodikrysset cyklade jag iväg till Cupolen och tittade mig omkring bland utställarna.

Riktigt bra svensk öl valdes ut, något som inte var helt lätt eftersom jag ville ha ett ganska brett urval av stilar på provningen. Att få tag på lager eller pale ale med amerikansk humle var ungefär lika svårt som att hitta erbjudanden om mobiltelefonabonnemang i ett köpcentrum, men om man ville ha stiltypisk tjeckisk pils eller brittisk pale ale blev det lite knepigare.

Men jag tycker jag fick ihop en riktigt bra provning till slut (lista här). En av ölen blev en av mina bästa ölupplevelser från helgen: Den självrunna Landsort Lager som Nynäshamns Ångbryggeri tagit fram enkom för mässan. Här snackar vi livlig tysk lager med en fantastisk kombination av komplexitet med utsökta ägg/svavel-nyanser och en drickbarhet som går över det mesta. Wow!

Efter provningen gick jag runt och småsnackade och fick små prover - nu i ett lämpligare starkvinsglas - av utställarna. Fast vilan blev inte lång, jag hade planer för kvällen och började redan nu snegla på vad jag skulle ha på kvällsprovningen.

Vid halv fyra var det lagom att ta paus, åka hemåt via en kebab på 68:ans Grill (nytt bra ställe i närheten) och lite vila.

Strax innan sex var jag åter för att hitta de sista konstiga ölen i den tomma mässlokalen. Samtidigt som besökarna nu kom bänkade jag mig för något jag länge sett fram mot: Provning av öl i den svarta alefamiljen med kännaren, experten och porterälskaren Otto Lundell från Porter Drinkers' Association. Faktum var att jag fått schemat att läggas så att jag kunde vara med på den här; något ska man ha för att man är involverad!

Provningen, eller snarare den illustrerade historieföreläsningen började med lite praktiska problem som snabbt löstes till det bästa. Så drog Otto och hans kollega (som jag tyvärr inte minns namnet på. Åsa?) igång med början i 1600-talets London fram till dagens alkoholexcesser och fatlagrade experiment.

Jag kände igen mycket från mina egna ölhistoriska studier, men lärde mig också mycket nytt och såg nya sammanhang. Behållningen av provningen var mycket stor, trots att jag inte drack någon öl själv. Får du chansen att höra Otto någon gång; ta den!

Möjligen var provningen lite för lite fokuserad på ölen vi drack, men vi fick desto mer historia.

Så. Ut med gästerna, in med nya glas och dags för min provning. Mina förberedelser blev aningen försvårade av att Darren och Trev spelade in ett avsnitt av BeerSwedenTV i samma rum som jag hade min netbook i.

Som gick bra. De flesta tyckte att ölen var mer eller mindre bra och mer eller mindre konstig. Stuten, Nøgne Ø:s alkoholfria stout, var nog kvällens intressantaste öl. ”Men hur har ni lyckats brygga den?” ”Med nästan bara specialmalt, stenhård kontroll av processen och största försiktighet” svarade bryggaren på plats.

Med det var det äntligen dags för lite fritidsdrickande! Jag provade såklart Bedarö Bitter på cask, extra torrhumlad för mässan. Gott, men inte samma stora upplevelse som lagern. Den Nils Oscar Rökporter som lagrats i tre år på träfat provades också: Viltsint syrlig, men inte alls oäven. Jag mindes Ottos ord om att det nog var något i den här stilen som en ”stale” kunde ha smakat för 200 år sedan. Spännande.

Än mer så när Jonas H. Andersson från pilsner.nu plötsligt dök upp och erbjöd en skvätt Slottskällan Imperial Stout från 2001 2000…

Hittade en ganska så trött festivalgeneral och undrade om hur det gick. Det verkade ha gått bra utan större incidenter, och han började redan då prata om Linköping Beer Expo 2012. Kul!

Gick förbi en monter och fick prova en av deras lager som var vansinnigt äpplig och omogen, på gränsen till odrickbar. Det var oväntat många öl (eller ja, kanske 4-5 av de jag provade) på mässan som kändes framhastade och omogna, nästan alla från de svenska småbryggerierna. Lite trist.

Sedan hamnade jag med ett par vänner hos just Slottskällans monter. Där provades nygamla Svart som nyss kommit ur jästankarna. Lite rå och spretig än, men om ett par veckor kommer den att bli riktigt bra! Givetvis så förevisade jag den enorma smakskillnaden mellan den ofiltrerade Red Ale (nu döpt till Red Ale Mist) och den filtrerade. Trots att de kommer från samma jäsning och lagring är det som två olika öl!

Den likadelse ofiltrerade gamla favoriten London Fog provades också. God den med. Så stod vi väl där och pratade julöl och om nye bryggaren Maarten som tydligen experimenterar gran en Saison. En annan välkommen nyhet är att man beslutat att återgå till den gala designen på etiketterna. Hurra!

Plötsligt hördes i högtalarna att klockan nästan var 23 och det var dags att stänga. Bara sådär, jag hade ju knappt kommit igång!

Jag lyckade snika åt mig en lätt och frisk Herrgårdsporter från Skebo Bruksbryggeri innan jag rätt utpumpad packade ihop datorn i styrelserummet och cyklade hemåt.

1 kommentar:

  1. Var en imperial Stout 2000 ;-)

    Kloster som du drack var 2001, tror jag


    /

    SvaraRadera