2011-04-14

Krönleins Three Hearts Påskebrygd Extra 3,5

Påsköl…

Ja, påsköl? Vad är det, egentligen? Som jag minns det fanns påsköl i Danmark före att det kom till Sverige. Inte minst beroende på att det handlade om stark (6-8%) brun lager. Något slags förenklad variant av de tyska Märzen-ölen.

Eftersom de var så staka kom de inte till Sverige. Eller gjordes det lokala varianter på 5,6%? Får kolla i mina gamla kataloger vid tillfälle.

I alla fall verkar Systembolaget ännu mer stilförvirrat om påsköl än vad de var om julölen: I årets släpp ser vi stilar som amerikansk röd ale, amerikansk svart IPA, altbier, amerikansk brown ale, amerikansk IPA och så några några halvmörka lageröl. Ni hör ju själva.

Fast om det är ett tillfälle att få ut lite bra öl så är det väl rätt liten anledning att gnälla, egentligen.

Kvällens öl blir dessutom en halvmörk lager (Wienerlager) köpt i en livsmedelsaffär: Three Hearts Påskebrygd Extra från Krönleins ligger nämligen på 3,5%. Enligt bryggerierna är den brygd på Münchner- och Pilsnermalt, aromhumlen är tysk Perle och bitterhumlen Magnum.

Ölen fräser lite när det hälls upp. Samtidigt bildas ett mycket högt ljusbrunt skum som långsamt sjunker ner utan att det blir mycket rester på glaset. Den klara vätskan har en djupt brun färg med lite rött (30 EBC).

Doften är lätt med lite lättrostad malt. Aningar av nötter, honung och torkad frukt. Torra mineraler (kalk). En neutral beska finns i bakgrunden.

Smaken är något rostad och väldigt maltig. Det finns en snabbt övergående kalkig smak, men den lämnar snart rum för en mycket kraftig mjuk sötma. En försiktig metallisk beska finns i eftersmaken så väl som honung, nötter, grillat kött och torkade frukter.

Kolsyran är rätt så mild och kortvarig. Vätskan är mjuk och väldigt kladdig.

En överdrivet söt upplevelse – mina läppar var kladdiga långt efter att jag druckit den. Annars var det inte så mycket att prata om.

Betyg: 2,68. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: Okänt. Bäst före: 241111.

2 kommentarer:

  1. Där ser man! Är det nån skillnad på julöl och påsköl då?

    SvaraRadera
  2. Förr fanns det en "försvenskad" variant av Carlsberg Påske Bryg på 5,6%.

    SvaraRadera